8 av 10 mammor vill inte amma på allmänplats

De är finstämda instrument de här små nykläckta bebisarna. De vill snutta massor. Men blir det för mycket så kräks de, får lite ont i magen, blir ledsna, vill snutta mer som tröst … osv … så går det runt med ny omgång kräk och snuttande.

Det här med amning är ett kapitel som växt enormt sedan 1995 när jag ammade första gången. På den tiden var det inte så mycket att välja mellan: man skulle amma. Punkt. Och amma fullt så länge viktkurvan pekade uppåt. (typ ett helt år om det var möjligt)

Jag minns att en barnmorska kom in på mitt rum och skällde på mig att min son inte låg vid bröstet. Kanske höll hon ett extra öga på den unga mamman. Jag var ju bara 21 år då.

Den här gången så upplevde jag att all personal lämnade oss väldigt mycket i fred så fort Myran var född. Amma var det ingen brådska med om hon inte ville eftersom man numera vet att barnet har energi och näring för att klara sig ett dygn efter födseln.

När jag lyssnar på andra mammor så verkar många fler ha problem, välja bort amning och de tycker att det är svårt att amma. En förklaring till det tror jag är att man pratar om amningsproblemen på ett annat sätt idag än för 20 år sedan.

Dessutom känns det inte alls lika bra att amma offentligt 2015 som 1995.

Jag gjorde en egen liten gallupundersökning i ämnet och det visade sig att 8 av 10 kände sig obekväma med att amma på allmän plats.

Skandal! Tråkigt att mammor ska behöva känna så, i synnerhet om det beror på omgivningen.

Jag hade ett helvetsdygn när mjölken rann till och sedan har jag varit välsignad och kunnat amma utan problem.

Och jag ser till att inte gå och gömma mig alltför mycket när jag behöver mata mitt barn på allmän plats. Visst gör jag det diskret och flashar inte mina bröst mer än nödvändigt men det har både blivit matpaus på ICA, på stan, i köpcentrum, på restaurang. Oftast får jag något vänligt leende från en nostalgisk mamma men jo … i förra veckan kom en person fram till mig, tittade demonstrativt ned i min famn för att konstatera att där skymtade ett naket bröst. Personen fnös högljutt och jag fick en arg blick, riktigt otrevligt faktiskt