• Mao vakar över Förbjudna staden.
  • Draken är symbol för kejsaren.
  • Kinesiska muren imponerade.
  • Besök i en pärlfabrik.
  • Sommarpalatset kallas en enorm anläggning norr om Peking där kejsarfamiljen höll till.
  • Matmarknader finns det gott om.
  • Det nya Shanghai – och det gamla.
  • Kineser utövar morgongymnastik.
  • Alfrida och Ulrica fick testa att göra dumplings.

Alfrida och Ulrica åkte på drömresa med Land till Kina

av yasemin bayramoglu | foto alfrida och ulrica rudén
När Alfrida Rudén, 13, fick diabetes kastades hela livet om. Senaste året har varit tufft. Så för att få tillbaka livsglädjen bokade mamma Ulrica en resa med Land till Kina.
– Det var helt fantastiskt, säger Alfrida, som delar med sig av sina bilder.

För drygt ett år sedan åkte Alfrida, då tolv år, till husläkaren för något av en rutinkoll. Men några timmar senare hade livet vänts uppochner fullständigt. Alfrida hade skickats akut till Västerviks sjukhus och där dröjde inte beskedet länge – Alfrida hade fått diabetes typ 1, det som tidigare kallades barndiabetes.
Betydligt fler tester krävdes och hon blev inlagd på sjukhuset i en vecka. Första dygnet blev hon stucken varje timme. I samband med det uppdagades att hon dessutom hade utvecklat glutenallergi.

– Jag hade hört talas om diabetes men jag viss­te inte riktigt vad det var. Jag började gråta för det blev en sådan chock, minns Alfrida.
Sedan dess har det varit mycket att lära – och lära om. Alfrida har en sändare som läser av blodsockret dygnet runt och hon har fått lära sig allt om kosten och att medicinera själv. Det är en stor process, särskilt som hon är mitt i puberteten med hormoner som stökar till det.
– Man vänjer sig vid allt, men det har varit ett jobbigt år. Vi har fått lägga om maten – ja, hela livet. Nu kände vi att vi var tvungna att bryta med det där och göra något roligt, säger Ulrica.
Så läste de om Kinaresan i Land och tänkte: Wow!

Overklig känsla

– Vi hade ju sagt tidigare: Tänk att få gå på kinesiska muren, säger Ulrica.
– Jag trodde mamma skojade när hon föreslog att vi skulle till Kina. Det kändes overkligt, säger Alfrida.
När vi ses har det gått ett par veckor sedan de kom hem och känslan av overklighet verkar finnas kvar – trots att datorn är full av bilder från Himmelska fridens torg, Den förbjudna staden – och just kinesiska muren.
– Det var ofattbart att gå där på muren, säger Alfrida och mamma håller med. Det var precis så storslaget som de föreställt sig.
– Det är verkligen ett underverk. Men det är ingen lätt promenad, det är brantare än man kanske tror, säger Ulrica.
– Och det var tuffa pensionärer med på resan! En gick med rullator, säger Alfrida.

Som 13-åring var hon klart yngst bland resenärerna. Man skulle kunna tro att hon skulle sakna jämnåriga, men inte.
– Nä, de var så trevliga! Jag kunde verkligen umgås med dem och njuta av resan. Det var jättekul!
Men så fick hon ju lite VIP-behandling av de nya vännerna också …
– Ja, alla puffade fram Alfrida så hon fick se bäst, säger Ulrica.
Och det var mycket att se. De hade ett digert schema med en kinesisk svensktalande guide. Upplevelserna är så många att de ännu inte hunnit berätta allt för resten av familjen. Men några sticker ut lite extra. Som besöket i pärlfabriken, där Alfrida fick fiska upp en mussla ur vattnet. Eller när de åkte på cykelutflykt till de fattiga kvarteren i Peking.

Stor arbetslöshet

– Arbetslösheten är enormt hög i Peking och då har man anställt fattiga som guidar i sina kvarter. Vi fick till och med komma hem till en familj, säger Ulrica.
– När vi såg det huset kände jag att vi bor väldigt fint här, säger Alfrida och mamma fyller i:
– Man är tacksam på ett annat sätt när man kommer hem.
Efter fem dagar i Peking gick färden till Shanghai och dess 25 miljoner invånare. Väldigt annorlunda än Ruda by i Småland där Alfrida bor med en handfull grannar.
Jobbigt? Nej!
– Det här är inte riktigt min grej, säger Alfrida och pekar ut mot leråkrarna utanför fönstret. Jag skulle kunna tänka mig att bo i Shanghai eller New York. Jag vill ha mycket folk och lite mer spänning!

– Shanghai fick Stockholm att bli en bonnhåla, säger Ulrica och skrattar. Och så berättar hon om det femstjärniga hotellet i skyskrapan där de kunde ligga i badkaret och titta ut över hela stan. Och där till och med toalettsitsen var uppvärmd …
Precis allt var bra. Inte behövde de oroa sig för maten heller.
– Åh, den var jättegod! Och så äter man ju inte gluten i Kina, så det gick jättebra, säger Ulrica nöjt.
Efter lite intensiv shopping i Shanghai packades väskorna för hemresan igen. Men Alfrida och Ulrica hann inte ens landa i Sverige innan de börjat fantisera om nästa resa … Vietnam nästa?

Läs mer om Land-resorna här:

http://tidningenland.se/landklubben/

resor12

AVSLUTAD! Upplev de vackra svenskbygderna i vårt grannland Estland

Ta färjan till Estlands svenskbygder och fira Sankt Olofsdagen på Ormsö. Här kan du uppleva både nuet och historien. Det blir också en dag i Tallinn. Kulturhistorikern och Baltikumkännaren Ola Olsson är med på resan.

STORSLAGET. Fyra utflykter ingår, däribland Nunnornas dal och Botaniska trädgården, med fantastiska vyer. Vi åker över mäktiga berg och genom grönskande dalgångar.

Följ med Land på en fantastisk resa till natursköna Madeira

Förutom det behagliga klimatet bjuder ön Madeira på en magisk natur. Här bor du förstklassigt och får en fantastisk upplevelse med god mat, härliga utflykter och många sevärdheter.

VACKRA VYER. Den stora öturen tar dig till Sao Miguels östra del, även kallad Edens lustgård. Här reser du genom ett böljande landskap med grönskande kullar, vackra utsiktsplatser och stor blomsterprakt.

Njut av exotiska Azorerna – en Landresa du inte får missa!

Ögruppen Azorerna består av nio vulkanöar mitt i Atlanten. Det är så nära paradiset man kan komma, sägs det. Lands härliga läsarresa bjuder på god mat, natursköna utflykter och boende på ett förstklassigt hotell.

SPÄNNANDE SHANGHAI. Den ultramoderna stadsdelen Pudong har en av världens häftigaste skylines. Vi tar hissen upp i det spektakulära Shanghai World Financial Center och blickar ut över glänsande skyskrapor.

Första resan fullbokad! Följ med Land på oförglömlig resa till Shanghai & Peking

Förra årets Kinaresa med Land blev en fullkomlig succé. Nu lyfter planet igen mot nya äventyr i Peking och Shanghai. Det blir en oförglömlig resa med många intryck.

kroatienny

AVSLUTAD. Häng med Land på fartfylld Danslandsresa till Kroatien!

TV-stjärnan och danskungen Rune ”Elvis” Lundin älskar att dansa, gärna utomlands. Han har åkt på hundra dansresor till Kanarieöarna. Nu hänger han med på Danslandsresan till Kroatien i maj. Häng med och dansa du också!