Att frysa lök går snabbt och lätt

Kajplök

Kajplöken har putsats och sköljts för att lagras i frysen till dess jag har användning för den.

 

Det är enkelt att frysa lök. Periodvis finns det mycket att skörda av många olika sorter, mer än vad vi äter upp. Då passar jag på att fylla förrådet i frysen. Både gul lök, purjolök och annan bladlök går fint att förvara så.

Här är det kajplök som jag frusit in:
Skär bort rötterna och putsa löken fin.
Skölj lökarna i en stor balja vatten.
Lägg på en kökshandduk för att rinna av.
Dela löken i mindre bitar och lägg i en matberedare och kör till ett lagom fint hack. Eller hacka/strimla för hand med kniv.
Lägg hacket på ett bakplåtspapper i en form, plåt eller annat och ställ in i frysen några timmar.
Ta ut formen och lägg över löken i en fryspåse. Kläm lite på hacket så det ligger fritt i påsen och stoppa in den i frysen igen.

Lök i matberedare

Löken finfördelas snabbt i en matberedare, men det går lika bra att hacka för hand.

Lökhack

Lökhacket läggs på en bricka med bakplåtspapper och sätts i frysen.

Lök i påse

Den frysta löken läggs sedan i en plastpåse i frysen som lätt kan fyllas på efterhand som det skördas.

På så sätt finns en hel påse med lökhack att plocka lämpliga mängder ur till matlagningen. Det här har varit en kanonlösning de tider jag lagat mat med små bebisar på armen, ammandes eller med liten sittandes i sjal på magen. Inte läge att börja hacka just lök då, perfekt med ett lager i frysen.
/Sara Bäckmo

Läs gärna också:
Välj morot med omsorg
Så förväller jag spenat
Veckans mat med egenodlade grönsaker 5

Etiketter: förvara, frysa, lagra, lök