Broccoli och ädelostpaj med päronsallad och enkel god vinägrett

IMG_3198
Paj och sallad som verkligen gifter sig ! En riktig favorit !

Passar utmärkt nu på våren när man vill äta enkla och fräscha rätter och som här också vegetariskt. Päron och ädelost kan aldrig bli fel så tveka inte att prova både salladen och pajen.

Broccoli och ädelostpaj

4 portioner

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2 msk vatten

250 g färsk broccoli
140 g Kvibille ädelost eller valfri sort
2,5 dl mellangrädde
1 dl mjölk
3 ägg
1/2 rödlök
salt
nymalen svartpeppar

IMG_3105Gör så här. 1. Mät upp allt mjöl och skär det kalla smöret i mindre bitar. Börja nypa ihop mjöl och smör och tillsätt efter ett tag vattnet. Knåda tills det blir en slät deg.

IMG_3119 2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 20 minuter i kylskåpet. Går även att spara i kyl eller frys.

IMG_31213. Ta ut den ur kylen och kavla eller tumma ut den i pajformen. Sätt in på 200 grader och förgrädda skalet i ca 5 minuter mitt i ugnen.

IMG_31344. Dela broccolin i små buketter och använd lite av stjälkarna nerskurna i små bitar, hacka löken och smula ädelosten.

IMG_31395. Vispa ihop äggen, grädden, mjölken, salt, peppar och tillslut den smulade ädelosten.

IMG_31496. Fördela broccoli och lök i det förgräddade pajskalet.

IMG_31557. Häll på grädd-mjölk-ädelost röran och grädda ca 35 minuter på 200 grader mitt i ugnen.

Servera med päronsalladen med den så goda vinägretten!

IMG_3185

Päronsallad

1 kruka krispsallad
2-3 päron
1/2 gurka
1/2-1 dl valnötter

Vinägrett  (om man vill ha mer bara dubbla mängden)

2 msk koncentrerad pärondryck
2 msk olivolja
1 tsk fransk senap
salt
nymalen svartpeppar

IMG_3180Gör så här.1. Skala och skär päronen i bitar, skölj och skär gurkan men behåll skalet på, hacka valnötterna och riv krispsalladen i bitar.

IMG_31612. Rör ihop alla ingredienser till vinägretten i en skål.

IMG_31853. Lägg ner allt utom valnötterna i en salladsskål och häll på vinägretten och blanda den med salladen. När allt är klart strö på valnötterna och servera till den goda pajen.

IMG_3219