Chokladdoppade stämpelkakor!

Jag har velat testa sådana där kakstämplar väldigt länge, men tiden går undan och jag hinner inte alltid göra allt jag vill :) Men nu var det dags! Nu har jag testat likadana kakstämplar som vi tävlade ut i påsktävlingen, och jag blev väldigt nöjd med resultatet!

Chokladdoppade kakor

Det var kanske inte precis så lätt som jag trodde att det skulle vara. Degen får inte vara för lös så att mönstret flyter ut, så jag gjorde så att jag tryckte i kakorna i stämplarna innan jag tryckte till dem.

kakstämpel

Ingredienser till 16 kakor
220 gram rumsvarmt smör
120 gram strösocker
skal från en citron
350 gram vetemjöl
1 tsk äkta vaniljsocker
eventuellt choklad att doppa dem i

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och citronskal poröst med en elvisp.
3. Tillsätt vetemjöl och vaniljpulver och rör om med elvispen. Knåda sedan degen tills den håller ihop.
4. Bryt av bitar som väger cirka 40 gram – rulla till bollar och platta till dem så att ni har små rundlar.
5. Doppa sedan stämpeln i mjöl och tryck den på degen tills ni ser degkanten alldeles innanför utsidan av stämpeln. Jag tyckte de blev lite ojämna, så jag tog och tryckte till degen in i stämpeln och formade kakorna så att de blev fina.
6. Lossa degen försiktigt och lägg kakan på en pappersklädd plåt. Mjöla stämplarna varje gång ni trycker på degämnen.
7. Grädda 12-15 minuter tills kakorna börjar bli ljusbruna runt kanterna.
8. Låt kakorna svalna, och doppa dem eventuellt i choklad om du vill. De är toppengoda precis så som de är också!

29032015-IMG_6623

Precis uttagna från ugnen, och det doftar ljuvligt!

29032015-_MG_6593

 

nordic ware kakstämplar

Roliga mönster, och som sagt, kakorna behöver inte doppas i choklad. Goda precis som de är! Kakstämplarna kommer ifrån Nordic Ware.