Dags att ta sticklingar av lavendel

Lavendel

Lavendel är enkel att ta sticklingar av på våren då plantorna beskärs.

På vårkanten skär jag ner mina lavendelbuskar. Det finns flera bud kring vad som ger snyggast buske; att klippa mycket eller att klippa lite. Jag klipper mycket. Hela busken kapas till cirka 10 centimeter över marken och formas till en liten fin kudde.

Självklart använder jag materialet som skurits bort till sticklingar. Många sticklingar blir det.

Jag är lat och ägnar inte särskilt mycket tid åt att fjäska med de små stickorna. De hårdaste förvedade delarna klipps bort, liksom de mjukaste toppdelarna och kvar blir en 10-15 centimeter lång liten pinne. Jag drar bort bladen längst ner och sätter sedan sticklingarna tätt i en plastbalja. Vattnar och placerar byttan på en lagom varm men skuggig plats utomhus.

Lavendelsticklingar

Sticklingarna placeras i en balja på varm men skuggig plats.

Det brukar vara utmärkt att förvara sticklingar under bärbuskarna i köksträdgården. Där är det ofta varmt, men skuggigt, med den fördelen att jag ofta passerar och då också blir påmind om att vattna.

I augusti-september har flertalet av sticklingarna fått ordentliga rötter och blivit egna små plantor. Då sätter jag ut dem på växtplatsen direkt. Det går också att övervintra dem i krukor och låta dem växa till sig där under nästkommande säsong. Då blir plantorna större till den säsong de sätts ut.

Jag sätter alltså många sticklingar, men gör som sagt arbetet väldigt enkelt. Inga produkter för att främja rotningen, drar inte av en liten gren med ”klack” som sägs göra växten mer villig att rota sig. Med många enkla sticklingar får jag ändå gott om plantor. Ungefär 75 % av sticklingarna bildar rötter och blir egna plantor.

Och jo, det blir många plantor. Men det går väl inte att ha för många lavendel?
/Sara Bäckmo

 

Läs också:
Vårens första löksalt
Liten perfekt sallat
Ärter under hela sommaren