4721127-feathers-in-the-sky

Djurens Rätt: Därför ska du inte pynta påskriset med fjädrar från butiken!

Av Irmi Persson | Foto Mostphotos
Visst är de färgglada påskfjädrarna vackra. Men vill du vara säker på att ditt pynt är djurvänligt, dekorera påskriset med något annat!

De påskfjädrar du kan köpa till exempel hos de stora livsmedelskedjorna kommer oftast från kalkonindustrin i USA och Kina.

– Det är en industri med stora djurskyddsproblem. Kalkonerna utsätts för väldigt aggressiv avel för att de ska växa snabbt, säger Hanna Oskarsson, konsumentansvarig på Djurens rätt.

På grund av aveln blir kalkonerna så tunga att de inte klarar att föröka sig själva. Deras överdimensionerade kroppar gör också att de lätt får plågsamma fot- och benskador.

Själva slaktmetoden är även den problematisk, menar Hanna Oskarsson. Kalkonerna hängs upp och ner på ett band som åker runt och så doppas deras huvuden i ett strömförande vattenbad för att de ska bli medvetslösa. Därefter får de halsarna avskurna.

– Men det är inte alltid det fungerar. Alla djur blir inte medvetslösa, kanske för att de rycker till när de ska doppas i vattnet till exempel.

Det förekommer också att levande fåglar, inte bara kalkoner, blir plockade på fjädrar. Något som är oerhört plågsamt.

– Det är inget fågelindustrin vill att vi ska se naturligtvis, så vi vet inte hur vanligt det är Men det händer. Kalla Fakta avslöjade bland annat ett fall i Ungern 2009.

Enligt Hanna Oskarsson kommer inga av de fjädrar som finns i handeln från Sverige, eftersom vi inte tar vara på överbliven fjäder här.

– Ibland hör folk också av sig och undrar om påskfjädrarna är syntetiska, men vi har inte sett några sådana. Alla fjädrar som går att köpa i de stora butikerna är äkta.

Djurens Rätts rekommendation är att undvika att köpa påskfjädrar över huvud taget. Gör hellre eget pynt av färgat papper, tyg och så vidare.

Få inspiration till alternativt påskpynt!

Läs även: Superenkelt pyssel! Gör skira påskägg av garn »

 

 

 

Etiketter: kalkon, påskfjädrar
Karin Adelsköld

Plus-programledaren och återbrukaren Karin Adelsköld: Här är mina bästa lifehacks

Då hette det husmorstips. Nu heter det lifehack – och är supertrendigt. I september startar Plus programledare Karin Adelsköld ett eget lifehack-program i SVT.

TANKA HJÄRNAN. Var ute i naturen, motionera och meditera så blir du piggare.

Experten tipsar! 12 enkla sätt att tanka din hjärna i vardagen

Kraven blir allt högre. Tempot trissas upp. Hur ska man leva och jobba smartare? Det har chefsutvecklaren Boel Swartling hittat svaret på.

MILJÖTÄNK. Under lördagen den 18 april arrangeras det lokala klädbytardagar runt om i landet.

Årets klädbytardag väntas slå rekord

I dag har du chans att förnya vårgarderoben och göra något för miljön på samma gång. På 110 platser runt om i landet firas nämligen "Årets största Klädbytardag" som Naturskyddsföreningen står bakom.

Under den väldiga honan ligger en liten grå unge, som går att få syn på ibland.

Se nyfödd havsörnsunge högt uppe i sitt bo – i livesändning!

Vill du ha en unik inblick i havsörnens familjeliv. Titta då på denna livesändning från ett havsörnsbo i Estland. En unge har just kläckts och matas då och då med fisk som hanen kommit med.

FINANSMINISTERN Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten.

Klent med landsbygdsnyheter i vårbudgeten

Inga stora nyheter för landsbygden i vårbudgeten. Läs vad de största lantbrukstidningarna har skrivit.