FRAMTIDSVISION. Fredrik Gertten omgiven av cyklister – något han hoppas blir vanligt i framtiden.

FRAMTIDSVISION. Fredrik Gertten omgiven av cyklister – något han hoppas blir vanligt i framtiden.

Dokumentärfilmaren ställer cyklar mot bilar: ”Cykeln är framtiden – även på landsbygden”

av annika boltegård | foto martin bogren
Det pågår en cykelrevolution i världen! Den skildrar Fredrik Gertten i sin nya film. Här berättar han om varför han är emot cykelhjälm och hur också landsbygden ska bli mer cykelvänlig!

Han gör tummen upp när Lands reporter kommer till intervjun på cykel. För Fredrik Gertten är detta framtidens fortskaffningsmedel, särskilt i städerna.
– Ja, det är redan på gång. Runt om i världen pågår en cykelrevolution, säger han.

Engagemanget märks, han blir ivrig när han berättar om den enorma gräsrotsrörelse av cyklande människor som han skildrar i sin nya film Bikes vs cars, som just haft premiär.
– Folk har tröttnat på trafikkaos och bilköer och vill kunna ta sig fram smidigt och snabbt. Det var länge sedan bilen innebar den frihet som visas upp i bilreklamen, i alla fall i städerna, säger han.

Även om filmtiteln på svenska betyder ”Cyklar mot bilar” betonar han att han inte är emot bilister – utan bilismens utbredning.

Vänligare stadsplanering 

– Jag älskar själv att köra bil och vet hur praktisk den är i många avseenden. Men samtidigt har vi kommit till vägs ände vad gäller bilismen, med klimatförändringar, trängsel och allt större markytor som upptas av vägar, säger han.

I filmen berättar han om bilismens framväxt i Sverige och i flera andra länder. Hur biljättarna fick ett enormt inflytande över stadsplaneringen och trängde ut både cyklar och kollektivtrafik.
– I dag syns två parallella trender. Den ena är att det säljs fler bilar än någonsin tidigare, trots medvetenheten om klimathotet och alla idiotbilköer. Den andra är att allt fler städer ställer om till en klimat- och människovänligare stadsplanering med mer plats för kollektivtrafik, gående och cyklister, säger han.

Men redan nu skulle bilismens värsta avarter kunna stävjas, menar han. Hälften av alla bilresor i Sverige är 5 kilometer eller kortare, enligt Statens institut för kommunikationsanalys, Sika.
– Om folk tog cykeln i stället för bilen på så korta sträckor skulle mycket vara vunnet för både klimatet och trängseln. Då skulle det också finnas utrymme för de nödvändiga bilresorna, säger han.

Tonar ner cykelns risker

Han vet att människor på landsbygden kör klart fler ”nödvändiga” bilresor än folk i storstan, som har tillgång till ett helt annat utbud av kollektivtrafik. Men även på mindre orter och landsbygden skulle fler kunna cykla mycket mer.
– Ja, även här skulle man kunna ta hänsyn till cyklister mycket mer i samhällsplaneringen. Bygga fler cykelvägar för pendling och kortare resor. Då skulle fler våga cykla även på landsbygden, säger han.

Annars vill han tona ned cyklandets risker, som han tycker det talas för mycket om. Förmaningarna om att alla måste ha cykelhjälm till exempel.
– Det får ju cyklandet att framstå som något farligt. Det finns till och med studier som visar att riskerna kan öka när man använder hjälm, säger han.

En engelsk trafikpsykolog har i studier hittat två risker med hjälm. Den ena är att bilister kör närmare en cyklist med hjälm än en barhuvad, den andra är att cyklisterna känner sig så säkra i sin hjälm att de kör mer riskfyllt. Det motsägs dock av flera andra studier och statistik som visar att hjälm minskar risken för hjärnskador stort.

Malmö bäst i landet

Själv cyklar Fredrik Gertten (utan hjälm) på sin gamla damcykel han haft sedan 1980-talet i hemstaden Malmö. En stad som är bäst i Sverige vad gäller andel cyklister – 15 procent av alla resor där görs med cykel. Nästan i klass med cykelstaden Köpenhamn. Förklaringen är ett väl utbyggt och tilltaget nät av cykelbanor.
– Om man byggde cykelbanor för bara en liten del av alla miljarder man lägger på bilvägar, skulle det bli lätt och riskfritt att cykla i många fler delar av landet, säger han.

Fick Dole att gå bananas

Namn: Fredrik Gertten.
Aktuell: Med biofilmen Bikes vs Cars.
Ålder: 58 år.
Bor: I Malmö.
Familj: Två barn, 18 och 21 år.
Gör: Är dokumentärfilmare. Hans tidigare film Bananas, om fruktjätten Dole, väckte stor uppmärksamhet. Bland annat stämdes han av Dole, men företaget drog senare tillbaka sin anmälan.
Kuriosa: Fredriks bror Magnus är också dokumentärfilmare, känd bland annat för succéfilmen Tusen bitar om Björn Afzelius.

Se trailern för Bikes vs Cars!

Kan man cykla där du bor?

Törs du cykla i dina hemtrakter? Hur är det ordnat med cykelvägar där? Hör av dig till Land med synpunkter och exempel!
Mejla till annika.boltegard@tidningenland.se eller skicka brev: Annika Boltegård, Land, Box 30133, 104 25 Stockholm.
På instagram: Ta en bild och tagga #mincykelväg.

GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband. – Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.