OMDISKUTERAD. Hur ser framtiden ut i Grums? Elever ger sin syn i kommunens tidning.

OMDISKUTERAD. Hur ser framtiden ut i Grums? Elever ger sin syn i kommunens tidning.

Efter Uppdrags Gransknings besök: Skolelever i Grums tycker till om sin hemort

AV TORBJÖRN ÖSTERHOLM
Grums blev riksbekant efter Uppdrag Gransknings program i mars som framställde orten i en mörk dager. Nu kan man i kommunens tidning läsa vad 40 högstadieelever tycker om sin hemort.

Vill du bo i Grums som vuxen?

”Nej, jag vill bo någonstans där det är större och finns mer aktiviteter. Där det finns mycket att göra så man slipper sitta hemma och ha tråkigt utan kan spontangöra saker. (Tjej, 14 år)

”Ja, Jag skulle kunna tänka mig att bo kvar i Grums när jag blir vuxen om inte jobbet är för långt bort.” ( Kille, 15 år)

Frågan om framtiden var en av flera frågor som ställdes på Jättestenskolan i Grums när eleverna fick ”sätta betyg” på sin hemort.  Resultatet redovisas i senaste numret av kommunens tidning Vårt Grums. Kommunen får både ros och ris och ungdomarnas tankar torde vara en guldgruva inte bara för Grums och det nya kommunalrådet Leif Haraldsson, S, utan för alla orter som vill skapa framtidstro.

– Vi har fått ner ungdomsarbetslösheten, nu gäller det att fortsätta den nya trenden, säger Leif Haraldsson.

Uppdrag Gransknings besök i Grums ledde till en storm av protester i medier och på många andra håll. Programmet kopplade ihop självmord med landsbygdsutveckling och gav en orättvist svart bild av framtiden både i Grums och på landsbygden i stort, menade kritikerna.

Känslorna svallade så högt att Uppdrag Granskning-reportern Joakim Lamotte återvände till Grums för att lyssna på ortsborna och deras uppfattning om programmet och framtiden.

Inslaget sänds preliminärt i Uppdrag Granskning den 22 april.

Läs också Lands krönika: Landsbygden förtjänar en annan granskning

GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband. – Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.