Första potatisen är skördad

Barn

Årets första skörd av potatis är alltid kul. Förväntningarna är på topp.

Så här glad blir en av att skörda potatis i slutet av maj. Dessvärre meddelade V en kort stund senare att han blivit allergisk mot potatis och inte kunde äta någon till kvällsmat.

Eftersom vi enligt vår gröna utmaning ska äta grönsaker bara från egen trädgård under maj-december har jag försökt få fram potatis tidigt. Målet var att kunna skörda i maj. De små potatisknölar jag drog upp redan tidigt på året ville sig inte i odlingstunneln och därför blev det en laddning sättpotatis från butik som användes istället. Jag trodde de skulle vara på gång alldeles för sent för att hinna ge skörd. Men se.

Potatis, nypotatis

Nyskördad ‘Dunluce’, 27 maj 2015.

Det här är en tidig sort som heter ‘Dunluce’. Knölarna lades på torv i mars och planterades i början av april i en pallkrage i en av odlingstunnlarna. Tidigt under april fick de lite frostskador på bladen men har ändå stått utan fiberduk eller annat täcke fram till nu.

De här plantorna kommer jag att fulskörda de närmsta veckorna. Jag stoppar ner handen i jorden kring plantan och norpar den potatis som är stor nog. Det står åtta potatisar i pallkragen och en potatis från varje planta är allt vi behöver till en måltid. Plantorna kommer att stå kvar i kanske fyra veckor till, sedan kan vi börja skörda potatis på annat håll i trädgården och jag kan använda pallkragen till annat.

Potatis 2

Det finns någon riktlinje om att potatis ska skördas då den blommat. Det går utmärkt att skörda tidigare än så, det beror ju helt på när en vill ha potatis. Plantan har inte utvecklat alls så många potatisar som senare i sitt liv, men vad bryr jag mig om det. Jag odlar ju potatisen för att äta, inte för att odla den tjusigaste potatisplantan. Och om det på dessa plantor blir något mindre skörd, till förmån för att alls kunna skörda vid den här tiden, så är det ändå precis vad jag önskar.

I den här odlingstunneln växer inga tomater. De drabbas av samma sjukdom, bladmögel, som potatis och det är viktigt att komma ihåg när det gäller val av växtplats. Potatis och tomat ska odlas så långt från varandra som möjligt. Jag har en stor tomt och lyckas ganska bra med avståndet.

Och den allergiske fyraåringen med det stora smilet? Det improviserad pricktestet visade inte på någon allergi så det blev till att smaka på maten i alla fall. Och jag odlar gott om gröna blad och ”gnagmorötter” som han kan frossa i istället för potatis. Den äter vi andra gladeligen upp.
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer om potatis här:
Flera veckors försprång för rotad potatis
Halvt om halvt täckodlad potatis
Recept: Vita krämiga rotsaker