Första skörden av smörgåsgrönsaker

Sallad

Hemodlad sallad till frukostsmörgåsarna, 14 mars 2015.

Precis i mitten av mars. Första skörden. Jag är så nöjd!

Egentligen är det flera veckor kvar innan vi köper årets sista grönsaker, så det finns egentligen inget särskilt som gör att vi måste börja tugga egenodlat just nu. Annat än att det är så gott. Och så är det förstås lite av en sport att se när jag kan få ut något ätbart. Så tidigt som möjligt är kul.

Min grönsaksodling sker på hobbynivå. Med hobbygrejer. Jag har inget stort uppvärmt växthus med proffsbelysning som ger mig världens piffigaste plantor tidigt på säsongen. Men jag har ett gäng sallatsplantor i en pallkrage i odlingstunneln som har övervintrat på enklast möjliga sätt, helt oberoende av elektricitet till uppvärmning och belysning. Plantorna såddes i augusti förra året och stod länge och stampade i ett litet tråg. I november satte jag ut dem i en nygjord varmbänk i odlingstunneln. Och där har de stått sedan dess. Ingen extern värmekälla, inget extra ljus. Bara en tunn fiberduk och ett lock av byggplast.

Under vintern har de inte vuxit någonting alls. Men i februari när ljuset vände åter plockade de fram energin igen. Det funkade! Och idag har vi skördat läckra blad till frukostsmörgåsen. Vilken smakupplevelse att äta hembakt smörgås med leverpastej, sallat och saltgurka från förra årets skörd.

Sallad

Så här tidigt på säsongen kan jag inte skörda så mycket blad så att det täcker vårt behov av sallad eller smörgåsgrönt. Men det blir mer och mer varje dag i takt med att grönsakerna växer till sig. Om några dagar börjar jag knipsa blad i varmbänken och sedan är det dags att skörda på nytt i odlingstunneln.

De späda bladen skördar jag och lägger direkt i en bunke med kallt vatten. Där ligger de och drar en stund innan jag blaskar av dem så att eventuell jord och skräp försvinner. Skakar av och lägger i en fin skål till frukostbordet. Alla borde få äta hemodlad sallat i mitten av mars.
/Sara Bäckmo

Läs gärna också:
Smörgåsgrönsaker att odla i vår
Grönt att skörda i mars
Rucola till vårens frukostmackor

Etiketter: sallat, varmbänk