backmo2

Gör som Sara Bäckmo – våga vara vild! Låt grönsakslandet blomma!

av sara bäckmo | foto sara bäckmo
Mjuka upp grönsakslandets raka rader med färgglada och vildvuxna blommor! Lands Sara Bäckmo planerar för – och längtar till – sommarens blomsterprakt.

Läs även: Sara Bäckmo laddar för en tidig skörd: Släpp fröerna loss, det är vår! »
Läs även: Sara Bäckmo älskar sitt trädgårdsskafferi: Mat med hemodlade grönsaker är den bästa »
Läs även: Lands Sara Bäckmo: Så bäddar du en smart varmbänk! »

Det besvärliga med en vacker köksträdgård är att jag vill vara där hela tiden. Ju mer det växer, blommar, doftar och förändras desto mer angelägen blir jag om att vara på plats för att inte missa någonting. Och när jag väl är där ser jag också till att pyssla om det som växer. Skönheten gör att jag vill ta hand om och vårda både grönsaker och blommor. En bra kombination. Nytta med nöje.

RÖTT OCH GRÅTT. Sommarrudbeckia och rosenskära tillsammans med kronärtskockans släkting kardon.

RÖTT OCH GRÅTT. Sommarrudbeckia och rosenskära tillsammans med kronärtskockans släkting kardon.

Det finns många anledningar att väva in blommor bland grönsakerna. Många hävdar nyttoaspekter, som att blommorna på olika sätt påverkar grönsakerna positivt eller begränsar antalet skadegörare. Jag har tröttnat på att kombinera blommor och grönsaker av just de anledningarna, jag blir ändå oftast besviken på resultatet. I stället försöker jag ge jord och växter bästa möjliga förutsättningar på andra sätt och låter blommorna göra nytta genom att sprida skönhet. Deras främsta uppgift är att förhöja min upplevelse av trädgården.

Gillar det vilda

Det första som blommar i köksträdgården är bondpioner och gräslök. I början av maj slår de ut. Och det är inga blygsamma färger som generat tittar fram. De syns, tar plats och liksom vrålar ut budskapet om att odlingssäsongen är här på allvar. Andra av köksträdgårdens fleråriga löksorter kommer att sätta knopp under sommaren, men annars kommer blomsterprakten främst från ettåriga blommor, annueller.

VÅRLIG KOMBO. Vårens första färgklick i köksträdgården – gräslök och bondpioner.

VÅRLIG KOMBO. Vårens första färgklick i köksträdgården – gräslök och bondpioner.

Jag är väldigt förtjust i den lite vilda och oberäkneliga köksträdgården. Genom att odla mycket sommarblommor kan jag ge planteringarna det uttrycket även om själva grönsakerna av praktiska skäl är lättast att odla i rader i väl planerade kvarter. Sommarblommorna livar upp det strikta och skapar överraskningsmoment i det som annars lätt blir ett stort grönt hav.

Planeringen är halva nöjet

Att låta favoritblommorna självså sig och återkomma på nya platser från år till år är inte min melodi. Jag tycker om planeringsstadiet och att sedan genomföra planen. Däri ligger halva nöjet. Liksom att se köksträdgården ändra karaktär varje säsong, med nya färger, former och kombinationer.

Bild-3

LITEN SOL. Sommarrudbeckia ’Goldielocks’ lyser upp i grönsakslandet.

BLODRÖD SKÖNHET. Solros ’Moulin Rouge’ är röd och inte gul.

BLODRÖD SKÖNHET. Solros ’Moulin Rouge’ är röd och inte gul.

Just nu drömmer jag om årets ätbara växter som ska stå tillsammans med sommarblommor i rosa, lila och vitt. Jag älskar olika rosa nyanser och längtar efter kontrasten mot förra årets planteringar som innehöll många gula och orange blommor.

Hittar spännande kombinationer

När det gäller det estetiska är egentligen allt gångbart. Det som avgör är tycke och smak hos mig som odlar. En hög grönsak kan se fin ut med en mycket låg blomma som täcker basen, men lika tjusig tillsammans med en blomma på hög stängel som tittar fram ur bladverket en meter upp i luften. En grönsak med färggranna blad, typ rödbeta, kan se läcker ut då den tittar fram ur ett hav av de små blommor hos sommarslöjan, men lika fin då rotsaken blir marktäckare under en högre sommarblomma. Allt är relativt.

SKIRT OCH ROBUST. Den dilliga rosenskäran passar bra ihop med de kraftfulla kålväxterna.

SKIRT OCH ROBUST. Den dilliga rosenskäran passar bra ihop med de kraftfulla kålväxterna.

Det jag tar hänsyn till då en bädd planeras är växternas höjd, utseende och tid för blomning. Grönsaker som står länge i landet innan skörd kan kombineras med blommor som slår ut sent på säsongen, medan grönsaker som skördas tidigare kan behöva andra grannar. Viktigt är att kika på fröpåsarna och hålla koll på när under säsongen det väntas blomma och sedan kombinera med lämplig grönsak.

MORÖTTER OCH TAGETES. Kryddtagetes i förgrunden av morotslandet. Mellan morotsraderna står Linnétagetes.

MORÖTTER OCH TAGETES. Kryddtagetes i förgrunden av morotslandet. Mellan morotsraderna står Linnétagetes.

I planeringsstadiet kan jag plocka fram hela min kreativitet och leka med färg och form. Det är så roligt! Det är inte alltid jag slutligen gör som jag tänkt från början. Men med en bra grundplan känner jag mig fri att modifiera och buffa om. För det här är ju min trädgård!
De allra flesta blommor sår jag i förväg. En del, som sommarrudbeckia, blomstertobak och tagetes, behöver sås tidigt på säsongen inomhus. Så mycket som möjligt vill jag dock så utomhus för att spara plats.

FJÄRILSMAGNET. Heliotrop är ruskigt fin mot kålens bladverk, dessutom drar den gärna till sig vackra fjärilar.

FJÄRILSMAGNET. Heliotrop är ruskigt fin mot kålens bladverk, dessutom drar den gärna till sig vackra fjärilar.

Sådderna gör jag i uttjänta godisburkar som jag borrat hål i botten på, eller gamla frukt- och grönsakstråg som jag samlat. Jag strör ut frön över ytan och täcker med ett lager jord enligt anvisningen på fröpåsen. Sådden kan med fördel förvaras i en kallbänk, växthus eller odlingstunnel. Då får de lite extra värme tidigt på säsongen och gror fortare än om de står utomhus. En hel del av mina blomstersådder, till exempel av blåklint, gjordes redan under hösten i odlingslådor utomhus. Det spar arbete under våren.

Extra omvårdnad

I den mån jag hinner planterar jag om en stor del av sommarblommorna en gång innan de sätts ut i landen. Då kan jag skämma bort dem lite extra in­nan allvaret börjar på friland. De flesta av alla mina hundratals krukor av tidningspapper används till just sommarblommor. Det är mycket praktiskt eftersom jag sedan planterar ner hela krukan i jorden, där den förmultnar.
I början av sommaren gör jag gärna en extra sådd av några väl valda sommarblommor. Dem kan jag plantera ut då det blivit plats ledig i bäddarna när grönsaker skördats. Rosenskära och ringblomma är två favoriter till detta.

FRÖN I STÄLLET FÖR GODIS. Godisburkar med hål borrade i botten är bra att så sommarblommor i. Här gror blåklint.

FRÖN I STÄLLET FÖR GODIS. Godisburkar med hål borrade i botten är bra att så sommarblommor i. Här gror blåklint.

I år har jag extra plats i köksträdgården eftersom det mesta av potatisen ska odlas på annan yta i trädgården. Jag har därför valt att dundra på med extra mycket blomsterlyx och har planerat en färgsprakande blomsterbädd mitt i köksträdgården. Här ska rosa, röda och lila blommor samsas i ett slags lång blomsterväv tillsammans med röd trädgårdsmålla (vars blad används som spenat) och fänkål. Bara för ögats skull. Bara för att jag kan. För att jag vill.

4 sätt att få grönsakerna att blomma

1. I rader: Byt ut en av bäddens grönsaksrader till sommarblommor. Sommarrudbeckia blir en färgklick bland palsternackorna.

2. Rama in: Skapa en läcker grönsaksö genom att låta sommarblommor rama in det ätbara. Eller gör tvärtom och låt grönsakerna rama in blomsterbädden. Sallad och persilja är fina kantväxter, liksom kryddtagetes.

3. Som bakgrund: Plantera ett blickfång av höga sommarblommor i bakgrunden av en grönsaksbädd. Solrosor finns i olika höjd och färg och passar fint som fond.

4. Som fyllnad: Fyll ut luckorna mellan grönsakerna med sommarblommor i ungefär samma höjd som grönsakernas bladverk, eller möjligen något högre. Heliotrop gör sig fin tillsammans med många grönsaker.

Saras blomsterval 2015

Rosenskära ’Rubenza’
Blåklint ’Tom Pouce Pink’
Atlasblomma´Memoria’
Blomstertobak ’Grandiflora’
Dvärgluktärt ’Villa Roma Scarlet’
Dahlia ’Fantasia’
Sommarrudbeckia ’Sherry Brandy’
Sommarslöja ’Covent Garden’
Sommarmalva
Vallmo ’Flemish Antique’

Läs även: Sara Bäckmo laddar för en tidig skörd: Släpp fröerna loss, det är vår! »
Läs även:
Sara Bäckmo älskar sitt trädgårdsskafferi: Mat med hemodlade grönsaker är den bästa »
Läs även: Lands Sara Bäckmo: Så bäddar du en smart varmbänk! »
Läs även: Sara Bäckmo: Kompisodla – och skörda mer! »
Läs även: ”Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet!” »

VÅRPIGG ODLING. Redan tidigt på säsongen ska köksträdgården producera alla grönsaker familjen äter.

Årets stora utmaning för Sara Bäckmo! ”Nu ska vi bara äta grönsaker från egen köksträdgård”

Nu börjar det dra ihop sig för Lands trädgårds­profil Sara Bäckmo. Från den 1 maj ska hon och hennes familj endast äta grönsaker från sin egen köksträdgård. Klarar de utmaningen sparar de 4 000 kronor i månaden.

VÅRSÅDD. ”Vad ska du så i dag?” ”Spenat.” ”Mmmm, vad mumsigt!”

Sara Bäckmo laddar för en tidig skörd: Släpp fröerna loss, det är vår!

Vårens solstrålar värmer både jord och sinne. Lands trädgårdsprofil Sara Bäckmo förbereder redan för tidig skörd genom att stoppa frön i backen.

4970856-seedlings-growing-in-peat-moss-pots

Köpa jord till vårens planteringar? Så väljer du rätt

Odlingssäsongen har redan smugit i gång och i trädgårdsbutikerna finns en uppsjö olika specialjordar anpassade för olika växter. Men behövs de verkligen, eller räcker det med en?

iStock_000042336314_Large kopia

Äggskal till fröerna? 6 smarta såkrukor du kan fixa själv!

Äggskal, glasstrutar eller tidningspapper? Här är 6 smarta och miljövänliga alternativ till såkrukorna av plast.

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 15.47.24

Se hur en skäggig morot från i fjol blir fin middag på stjärnkrog!

Har du grävt upp en gammal, hårig fjolårsmorot i matkällaren eller ute i trädgårdslandet? Grattis! Med den kan du göra gourmétmiddag som kockarna gör på stjärnrestaurangen Noma i Köpenhamn.