Gräsmatta kan bytas mot grönsaksodling

Sommarblommor

Så underbart det är att möta lika galet hängivna odlare som en själv! Efter gårdagskvällens föreläsning i Österfärnebo mötte jag ett gäng glada vänner som stolt berättade om den enes strapatser med att gräva upp både gräsmatta och perenner i trädgården och ersätta dem med grönsaksodling. Bilder langades fram på mobilen; läckra kvittenfrukter, lagrade äpplen i prydliga rader och annat som väcker ha-begär hos grönsaksgalna odlare.

Tänk så mycket som kan rymmas i en villaträdgård. En hel liten matfabrik som kan serva hushållet med all tänkbar ätbar grönsakslyx. Tänk om fler bytte gräsmatta mot grönsaksland. Rent estetiskt behöver det inte vara en förlust. Grönsaker är vackra, extra vackra när de kombineras med sommarblommor. På bilden från förra sommaren står en av mina favoritrosenskäror, ’Rubenza’, mitt i en kålplantering. Längs skrotcykelstaketet klänger gurkor till barnen.

Hur tror du att vi får fler med oss på tåget mot mängder av prunkande grönsaksodlingar i villaträdgårdar och bostadsområden?
/Sara Bäckmo

Etiketter: