Grönsakssalt med kajplök, nässlor och libbsticka

Kajplök

Lök är en utmärkt bas i grönsakssalter. Här är nyputsad kajplök.

Vi är helt självförsörjande på alla typer av grönsakssalter och grönsakspulver. Det är så enkelt att göra själv att det inte finns anledning att köpa. Redan tidigt på våren finns grönsaker att använda, både i trädgårdens skafferi och i naturens dito.

Nässlor

I naturens skafferi finns ingredienser att använda till grönsakssalt, som nässlor till exempel.

Här är ett gott grönt vårsalt att använda i matlagningen eller på smörgås. Läs hela tillvägagångssättet innan du börjar:

Ett stort knippe kajplök (kan ersättas med annan skördeklar bladlök eller grön lökblast)
En cirka 50 centimeter lång stjälk libbsticka med blad
En stor skål nyskördade nässlor
1-2 deciliter vatten
1 dl finkornigt salt

  • Skölj och putsa grönsakerna så de är fina. Det gör ingenting om de är fuktiga då de ska användas.
  • Skär grönsakerna i mindre bitar.
  • Kör grönsakerna till en slät gegga i matberedare eller med en stavmixer. Ha i så mycket vatten att smeten blir fin i konsistensen, utan att bli rinnig.
  • Blanda i salt. Provsmaka gärna så att du tycker det är lagom mycket eller lite.
  • Torka blandningen helt torr i tunna lager på bakplåtspapper eller teflonpapper i torkapparat eller i ugnen på max 50 grader.
  • Bryt kakorna i bitar och lägg i en skål. Mixa till ett fint pulver.
Torkmaskin

Grönsakssmeten breds ut på rundlar av bakplåtspapper på torkmaskinens ollor.

Det är bra att veta redan innan du börjar att det tar lång tid att torka saltblandning i ugnen. De gånger jag gör det har jag låg värme och gärna ugnsluckan lite på glänt. Blandningen får inte bakas, den ska bara torkas med hjälp av ugnens värme, och får alltså inte stå för varmt. Det går fortare om smeten läggs i tunna lager på pappret. Jag kör ugnen endast på dagtid, då jag är hemma, och stänger av ugnen på nätterna. Likadant gör jag med torkapparaten.

Torkapparat

Med en torkapparat går det betydligt fortare att torka saltet än i ugn.

Vissa bakplåtspapper kan fastna i smeten då den torkat. Ytterst irriterande. Händer det pillar jag bort så mycket av pappret jag kan, men grinar inte illa om det slinker med små pappersbitar. Sedan mixar jag pulvret grovt med stavmixer och körd pulvret genom en kökssil. Då blir pappret kvar i silen.
Med teflonpapper i tork eller ugn fastnar inte blandningen i pappret. Jag klipper lagom stora rundlar till torkapparaten av teflonpappret och återanvänder.

Ett sista tips. För att få blandningen riktigt torr i torkapparaten brukar jag efterhand som rundlarna torkar dra bort pappret så att kakan torkar för sig själv på gallret. Då blir det genomtorrt.

I torkapparat tar det ungefär en dag och en kväll att torka en laddning salt enligt ovan.
/Sara Bäckmo

Fler recept på grönsakssalter finns här:
Skillnadens röda grönsakssalt
Vårens första löksalt
Vitlökssalt med sting