KOLLA KARTAN. Du kan gå in och kolla hur det ser ut med bredband i till exempel Åsele.

KOLLA KARTAN. Du kan gå in och kolla hur det ser ut med bredband i till exempel Åsele.

Hur långt har man kommit med bredband på din ort? Kolla unik karta!

AV TORBJÖRN ÖSTERHOLM
Utbyggnad av fiber utanför tät- och småort verkar ta fart. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Bredbandskartläggning 2014. Du kan kolla på en nu uppdaterad karta hur det ser ut på en ort.

Unik karta! Hur ser det ut på din ort? 

Utanför tät- och småort är tillgången till fiber fortfarande relativt låg. Men den har ökat från 9 procent år 2013 till drygt 13 procent 2014. I ett trettiotal kommuner ligger ökningen på 10 procentenheter eller mer. I fyra kommuner är ökningen mer än 30 procentenheter: Vara, Färgelanda, Sotenäs och Tanum. I de flesta kommuner med stor ökning finns lokala aktörer, byalag, som fått stöd för utbyggnad genom PTS eller Jordbruksverket.

– Det lokala engagemanget är väldigt viktigt för bredbandsutbyggnaden. Tillsammans med bredbandsstödet har engagemanget uppenbarligen gett effekt. Vi kan i rapporten se att fiber dras fram till allt fler på landsbygden, vilket är glädjande. Och jag tror att siffran kommer att öka kraftigt under kommande år med tanke på de 3,25 miljarder som regeringen avsatt för bredbandsutbyggnad på landsbygden, säger Göran Marby, generaldirektör för PTS, till Hela Sverige ska leva.

Fler får bredband

Bredbandskartläggningen visar att 61 procent av alla hushåll och företag i Sverige har tillgång till bredband om minst 100Mbit/s. Jämfört med 2013 är det en ökning med drygt 4 procentenheter.

Tillgången till fiber för befolkningen i Sverige ligger på 54 procent vilket är en ökning med 5 procentenheter sedan 2013. Tillgången till trådlöst bredband via 4G (LTE) ökar också och ligger under 2014 på 99,7 procent.

Andelen hushåll och företag som finns i närheten av en fiberanslutning uppgick till 75 procent 2014 vilket är en ökning på 6 procentenheter från 2013. Det innebär att förutsättningarna är goda för att tillgången till snabbt bredband ska öka ytterligare de närmaste åren., menar PTS.

Kolla på kartan om det finns bredband

Bredbandskartan är en e-tjänst som syftar till att underlätta för kommuner, län, byalag och privatpersoner att komma igång med bredbandsutbyggnad . Nu uppdaterad med den senaste statistiken från PTS Bredbandskartläggning. Du kan på kartan se tillgången till bredband där människor bor och arbetar.

Du kan dessutom se:

  • Tillgången till olika tekniker (fiber, kabel-tv, xDSL, 3G och 4G) och olika hastigheter.
  • Information om nätägare, det vill säga aktörer som äger mobilsändare eller fibernät i närheten av en viss plats.
  • Information om leverantörer som finns i närheten av en viss plats.
  • Vilka kommuner och län som har bredbandsstrategier.
  • Var det finns lokala bredbandsinitiativ (byanät).

En nyhet är Ansökningskartan som ger information om var det finns snabbt bredband i Sverige. För områden där snabbt bredband saknas kan man ansöka om stöd hos länsstyrelsen. I kartan finns det möjlighet att spara en kartbild där önskat område är markerat och denna kartbild, som inkluderar information om befolkning och arbetsställen, kan du sedan bifoga din ansökan.

Unik karta! Hur ser det ut på din ort?  »
Läs mer: PTS Bredbandskartläggning 2014 »
Se en film om nyheterna här »
Mer statistik om bredbandstäckning: PTS statistikportal »
Läs också: Vi fixade billigt och och bra bredband »

FLER TIPS! Nystartade Byanätsforum ger råd till hur ni bygger ut lokala bredbandsnät. Målet är ”att förenkla för byanäten, möjliggöra kontakter och samarbeten, samt diskutera utmaningar för bredbandsutbyggnad på landsbygden”.

GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband. – Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.