Ska det här bli en ny fågelart i Sverige? Eller nygammal kanske man ska säga, för stortrappen häckade i Sverige på 1800-talet.

Ska det här bli en ny fågelart i Sverige? Eller nygammal kanske man ska säga, för stortrappen häckade i Sverige på 1800-talet.

Jättefågel kan planteras in i Sverige

av håkan steen | foto all over press
Stortrappen är världens största flygande fågel, möjligen i konkurrens med den afrikanska koritrappen. Arten häckade förr i Skåne men de sista försvann på 1860-talet, framför allt beroende på jakt.

Stortrapp finns fortfarande nere i Europa, men är idag en hotad art. Nu finns förslag på att den ska återinplanteras i södra Sverige, bland annat för att den ska ha större chanser att överleva som art. I Storbritannien startades ett projekt 2004 och efter fem år ledde detta till den första lyckade häckningen i landet sedan 1832.

Stortrappen föredrar stora öppna områden. En tupp kan väga så mycket som 16 kilo och ha ett vingspann på 2,4 meter. Skåne och Öland pekas ut som lämpliga områden för stortrapp.

Karin Adelsköld

Plus-programledaren och återbrukaren Karin Adelsköld: Här är mina bästa lifehacks

Då hette det husmorstips. Nu heter det lifehack – och är supertrendigt. I september startar Plus programledare Karin Adelsköld ett eget lifehack-program i SVT.

TANKA HJÄRNAN. Var ute i naturen, motionera och meditera så blir du piggare.

Experten tipsar! 12 enkla sätt att tanka din hjärna i vardagen

Kraven blir allt högre. Tempot trissas upp. Hur ska man leva och jobba smartare? Det har chefsutvecklaren Boel Swartling hittat svaret på.

MILJÖTÄNK. Under lördagen den 18 april arrangeras det lokala klädbytardagar runt om i landet.

Årets klädbytardag väntas slå rekord

I dag har du chans att förnya vårgarderoben och göra något för miljön på samma gång. På 110 platser runt om i landet firas nämligen "Årets största Klädbytardag" som Naturskyddsföreningen står bakom.

Under den väldiga honan ligger en liten grå unge, som går att få syn på ibland.

Se nyfödd havsörnsunge högt uppe i sitt bo – i livesändning!

Vill du ha en unik inblick i havsörnens familjeliv. Titta då på denna livesändning från ett havsörnsbo i Estland. En unge har just kläckts och matas då och då med fisk som hanen kommit med.

FINANSMINISTERN Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten.

Klent med landsbygdsnyheter i vårbudgeten

Inga stora nyheter för landsbygden i vårbudgeten. Läs vad de största lantbrukstidningarna har skrivit.