Kjell Bergqvist på hemmaplan i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Här träffade Land honom för en intervju om hans mustiga självbiografiska bok.

Kjell Bergqvist på hemmaplan i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Här träffade Land honom för en intervju om hans mustiga självbiografiska bok.

Kjell Bergqvist kom äntligen med en självbiografi – Blev skådespelare tack vare en kassaskåpssprängare

av håkan steen | foto håkan steen
Han växte upp i en ”knegarfamilj”, var gift med Miss Universum och har slagit en präst på käften. Kjell Bergqvists självbiografi är ett sprinterlopp genom filminspelningar, vredesutbrott och stora delar av Sveriges kändisvärld.

Precis innan Kjell Bergqvist var framme vid kaféet där vi skulle träffas hände något väldigt typiskt. Någon ropade ”tjena Kjelle” inifrån byggfutten ute på gatan och han tittade in, förstås, och snackade bort någon minut.

– Jag tycker bara att det är trevligt när någon vill morsa. Fantastiskt egentligen att kunna göra en människa glad bara genom att stanna och prata lite, säger Kjell Bergqvist.

Vi beställer kaffe och sätter oss med utsikt över Hammarbyhamnens glittrande vatten. Han berättar att det händer minst 20 gånger om dagen att folk vill hälsa och byta några ord. Och han stannar alltid till.

– Jag ser det som en komplimang och att folk inte tycker att jag är stöddig.

Pappan körde lastbil

Vi är precis söder om Södermalm och han bor här om hörnet, i ett av de moderna bostadshus som ersatt hamnens kranar och gamla magasin. Ytterligare ett par kilometer söderut började hans liv för 62 år sedan. I boken Kjelle Berka från Högdalen (Norstedts 2015), som kommer nu i april, beskriver han mycket levande sin uppväxt i en ”knegarfamilj”.

– Farsan var lastbilschaffis och rädd om jobbet. Han sa ”Kjelle, bli inte som jag, låt inte folk trampa på dig”. Det kändes förjävligt, jag glömmer det aldrig.

Läsaren får ta del av hur sonen grundligt följt sin fars råd. Redan på gymnasiet fick självaste rektorn en päronglass ”i nyllet” efter en, i den unge mannens öron, dum kommentar. Omedelbar relegering följde.

Ett annat av många tillfällen är dagen före den nybakade skådespelarens Bergqvists planerade premiärföreställning på Riksteatern, där han fått anställning direkt efter Scenskolan. Han hoppade av hela spektaklet mitt framför näsan på den församlade pressen, eftersom han ansåg pjäsen usel och styret auktoritärt. Det avhoppet beskriver han i boken som ett stort vägskäl i livet.

– Hade jag valt att inte säga nej där, hade jag blivit en kappvändare och ja-sägare och allt hade kanske blivit annorlunda.

Skvallrar för dottern

Tjejen på fiket kommer med kaffet. Kjells dotter Natalie har sommarjobbat här, så naturligtvis är de redan bekanta. Tjejen flinar och säger att hon ska minsann skvallra för Natalie att pappa tar så många sockerbitar.

Boken har han inte skrivit helt själv. Den är ett samarbete med kompisen Hans Christiansen, som han tidigare gjort kokboken Svenska Resmål tillsammans med.

– Folk från alla håll och kanter frågade efter en bok, men jag kunde inte själv. Jag har gjort några tafatta försök att skriva filmmanus.

– Vi höll på i ett och ett halvt år och använde bandspelare för att få mitt språk. Sedan har vi fått hjälp med strukturen av en redaktör på förlaget. Jag är jättenöjd.

Att läsa den är ungefär som att sitta här med författaren själv och bara lyssna. Det enda som fattas är en öl eller två. Fakta, namn, åsikter och dråpliga berättelser ramlar fram om vartannat. Och han tycks inte väja för någonting.

– Det hade inte känts meningsfullt att censurera och så. Det här skulle ju bli en helhetsbild av mig.

Körde rattfull till systemet

Man kan dyka ner nästan varsomhelst i boken och fråga sig om man verkligen vågar läsa. Om hur han efter skoldagens slut på Scenskolan körde rattfull utan körkort till systembolaget för att köpa mer öl. Om hur han lirade poker med Stig Järrel, som var spelmissbrukare och spelade bort stora summor. Och om hur han på den blöta efterfesten till Gösta Engströms bröllop knockade prästen med en rak höger. Om mötena med Clark Olofsson. Och det finns mer. Mycket mer.

En person som återkommer många gånger är Svenne, en äldre kusin som blev en viktig förebild.

– Jag har aldrig träffat någon med så stark moral och sådant rättspatos.

Detta kan låta en smula märkligt, med tanke på att Svenne bland annat ägnade sig åt inbrott och att spränga kassaskåp.

– Ja, men han lärde mig att inte slå på de svagare, utan att i stället hjälpa dem.

Fick lära sig städa och tvätta

I tonåren flyttade Kjell Bergqvist från föräldrarnas tvåa till Svennes lägenhet i grannförorten Hökarängen och fick lära sig att ta hand om sig själv.

– Hemma hade morsan tvättat, städat och kommit med frukost på sängen till mig och mina två bröder. Det var full service. Hos Svenne fick jag lära mig ta ansvar och ta reda på egen skit. Det var städning varje lördag och tvätt varannan.

Det var också Svenne som fick honom in på skådespelarbanan. Drömmen om att bli gymnastikdirektör hade spruckit när Kjell sparkades ut från gymnasiet. De jobbade båda två som scenarbetare på Folkan och en dag sa Svenne att ”du borde söka in på Scenskolan för fan”. Blott 17 år kom han in på första försöket, utan att vara ett dugg nervös. Han förklarar det i boken med att ”jag visste inte vad jag höll på med”.

Där började vägen till att, via framför allt film- och TV-roller, bli en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men han stått mycket på teaterscenen också, i allt från lättsamma komedier till tunga Strindbergdramer. Efter avhoppet från Riksteatern blev hans riktiga premiär på Maximteatern i Stockholm, där han spelade mot bland andra Holger Löwenadler och Isa Quensel.

– Jag har haft turen att också få jobba med bland andra Carl-Gustaf Lindstedt, Jarl Kulle, Sif Ruud och Margareta Krook. På Scenskolan hade man varit den som kunde och visste allt, och sedan ute i verkligheten med de stora elefanterna fick jag lära mig på riktigt. Jag har verkligen respekt för de äldre med erfarenhet och som kunnat jobbet.

En och annan får sig en riktig känga i boken, framför allt folk inom den så kallade skvallerpressen.

– Är man skådespelare och kändis får man visserligen ta det onda med det goda, men dom där vill jag inte ha i samma stad ens. De får gärna ta åt sig.

Blir allvarlig

Humöret har varit på topp under hela vårt möte, men nu drar ett ögonblicks skugga förbi. I boken skriver han om perioden för skilsmässan med Yvonne Ryding: ”Det är en av livets största motgångar att vi inte lyckades hålla ihop äktenskapet.”

– Då misshandlade skvallerpressen mina barn med alla sina löpsedlar. Vi kunde ju inte gå till Konsum utan att se dem. Hade jag vetat i förväg hur den tiden skulle bli hade jag valt ett annat jobb.

Han tar en klunk kaffe och ett bett på ostmackan, och tänker på roligare saker igen.

– De flesta jag skriver om har jag ju faktiskt gott att säga om.

Bästa kompisen Tommy Körberg till exempel, och Johannes Brost som han träffade första gången någon gång 1970-talet på restaurang Victoria i Stockholm. Den kvällen slutade med krossat glas och jättebråk om notan, men fortsatte i lång och trogen vänskap.

Idag lever Kjell Bergqvist lyckligt familjeliv med hustru Karin och sonen Leonard. En tredjedel av året bor de i sitt hus i Thailand. Där har de nyligen byggt en pool, men inte till sig själva i första hand.

– När jag pratade med Karin om hur vi skulle kunna betala tillbaka för all hjälp och vänlighet vi mött där, kom hon på att vi skulle starta simskola. Det finns ju fullt med pooler i Thailand, men det är aldrig thailändare i dem.

Makarna Bergqvists simskola i poolen till deras hus i Thailand.

Makarna Bergqvists simskola i poolen till deras hus i Thailand. Foto: KJELL BERGQVIST

Han berättar att väldigt få thailändare kan simma, och riskerar att drunkna om de hamnar i vattnet. Till hans och Karins pool är både barn och vuxna välkomna, och de har anställt en simlärare som i sin tur håller på att lära upp fem lärare till.

Ivrigt plockar han fram en liten dator och visar bilder från simundervisningen. Ögonen lyser.

– Den här simskolan är verkligen en stor glädje i mitt liv och jag ägnar det mycket tid.

Han skrattar till.

– Och jag skinnar mina kamrater här hemma, för att vi ska kunna hyra fler pooler att ha simskola i. Planen är att utöka med engelskalektioner också.

På min fråga om det finns något att lära av hans bok, så är svaret att dela med sig. På någon av de sista sidorna skriver han att ”klyftorna ökar” och ”världen blir bara värre och värre”.

– Enkelt sammanfattat beror det på girighet. Det är absurt att spädbarn dör för att de inte har rent dricksvatten, samtidigt som andra köper handväskor för en halv miljon. Själv har jag hittat ett bra sätt att försörja mig, och har alltid tyckt att jag ska ge bort det som blir över.

 

Se och hör Kjell läsa ur sin bok om när han räddade livet på en ko:

 

Gillar hängmattan
Namn: Kjell Bergqvist.
Ålder: 62.
Bor: Lägenhet på 70 kvadratmeter i Hammarby Sjöstad i Stockholm.
Familj: Fru Karin, döttrarna Johanna, Sandra, Natalie och sonen Leonard.
Fritid: Hängmattan.
Aktuell: Självbiografin Kjelle Berka från Högdalen och filmen Prästen i paradiset, som har biopremiär den 3 juli.

karlstrom_4(1)

Låtskrivaren och vårdbiträdet Åsa om sin otrygga uppväxt: ”Dansbanden har gett mig revansch”.

Sin trasiga barndom kan Åsa aldrig reparera. Men succéerna som låtskrivare har gett henne ny styrka. – Att göra musik är terapi för mig.

LYCKLIGA. Kristian var nära döden – men Eva räddade honom med hjärt-lungräddning.

Eva Stenström blev Årets hjärt-lungräddare: ”Min envishet räddade livet på Kristian”

Plötsligt slutade hennes man att andas. Eva Stenström insåg att hans hjärta hade stannat. Som tur var hade hon precis gått en kurs i hjärt- och lungräddning. Kristian överlevde, men fick hjärnskador.

LYCKLIG. Jon Henrik Fjällgren är glad över att många uppskattar hans samiska musik.

Den jojkande renskötaren: ”Jag får kraft från mina hemtrakter!”

Inte bara kungen och drottningen blev imponerade. Vi var många som förälskade oss i Jon Henrik Fjällgrens jojk som tog honom raka vägen till final i Melodifestivalen. Den samiske renskötaren från Funäsdalen är en av Schlagersveriges oväntade favoriter.

Hans Gunnarsson har själv åkt på charter till just Guadeloupe, som han skriver om i sin senaste roman.

Skrev roman om en vanlig charterresa som blir väldigt ovanlig

Miljoner svenskar har åkt på charter, druckit paraplydrinkar och latat sig på varma stränder. Hans Gunnarsson har skrivit en roman om en charterresa till Västindien, där en författare följer med för att skriva om resan. Men det blir inte som han tänkt sig.

TILLSAMMANS IGEN. Nu har ABBA äntligen återförenat. Fyra exakta avbilder av medlemmar finns numera på en scen på ABBA The Museum.

Unik film med världssensation: ABBA återförenat för alltid!

Äntligen är ABBA-medlemmarna samlade igen! I dag landade Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid med helikopter och klev tillsammans upp på scenen. Jublet steg högt på ABBA The Museum