moa-och-friman-sjunger-jpg

Klippans karaoke lyfter hela bygden – och skönsångarna gör succé på SVT

av irmi persson | foto SVT
I skånska Klippan stärks gemenskapen bland ortens invånare av karaokekvällarna på den lokala pizzerian. Nu har SVT gjort en varm och gripande realityserie om deltagarna.

Det är lördagskväll i Klippan. På Milano Restaurang förbyts den tidigare så uppsluppna stämningen i stilla allvar när de inledande tonerna av Fredmans Epistel N:o 81strömmar ur karaokemaskinen. Mc-fantasten Friman, kvällen till ära i nystruken vit skjorta, greppar micken och sjunger innerligt: ”Märk hur vår skugga, märk Movitz mon frère…”

Efteråt vet jublet inga gränser. Friman lämnar nöjd över micken till nästa sångare.

Karaokekvällarna har arrangerats sedan 2003. Milano Restaurang i samhällets utkant har blivit en mötesplats för unga och gamla, blyga och orädda. Atmosfären här är tillåtande och hjärtlig.

– Det är roligt att vanligt folk vill visa upp sig och sjunga. Hit är alla välkomna oavsett vilka de är eller hur de sjunger, säger Johnny Flintberg som håller i karaoken tillsammans med sin tjej Britt-Louise ”Bitten” Iwesdotter.

Johnny tror att sammanhållningen i Klippan stärkts både av karaoken och av TV-inspelningen. Orten har fått viss negativ uppmärksamhet under åren, bland annat i samband med ett mord med rasistiska förtecken på 90-talet.

– Vi har haft en del tråkigheter i Klippan så det är roligt att få visa att det finns något annat.

Det är omöjligt att inte bli berörd av alla modiga som uppträder på karaokekvällarna. Av Heidi, som sjunger offentligt för första gången på 16 år eller av Micke som efter en stökig ungdomstid kommit på rätt spår igen.

– Jag har inte tänkt på det tidigare, men nu när jag sett inspelningarna är det ju tydligt att vi gör en social insats med karaoken, säger Johnny.

– Folk kommer hit för gemenskapen och många känner att vi är som en stor familj. Kommer det någon ny hälsar vi inte genom att ta i hand, utan med en stor karaokekram.

Klippans Karaokecup är en serie om tio avsnitt som visas i SVT Flow och SVT Play under våren.

GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband. – Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.