HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

AV TORBJÖRN ÖSTERHOLM
Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

Landsbygdens föreningsliv och aktiviteter, som marknader och andra evenemang, är ofta beroende av kontantbetalning på grund av dålig uppkoppling och mobiltäckning. Björn Eriksson har också fått mycket stöd från pensionärsorganisationerna.

Men nu kliver en annan Björn fram på scenen och har motsatt åsikt. Världsberömde Abbaprofilen Björn Ulvaeus vurmar för ett samhälle helt utan kontanter.

Han ser stora vinster för hela samhället med ett kontantfritt samhälle, skriver Svenska Dagbladet där du kan läsa om Björnarnas kamp.

Billigare med kort

– Det finns potentiella samhälleliga vinster i form av större säkerhet för alla som i dag hanterar kontanter, inklusive de privatpersoner som blir rånade. Den fysiska hanteringen av kontanter är dessutom mycket dyr, säger Björn Ulvaeus.

Björn Eriksson kontrar:

– Värdetransportrån är fortfarande ett allvarligt problem men det har minskat mycket och är i dag ett betydligt mindre bekymmer än kortbedrägerier.

Björn Eriksson säger också att hela området med betalningar gynnas av att det finns ett reellt alternativ till kortbetalningar. Det gör att priset på kortbetalningar hålls nere.

– När kontanter inte längre är tillgängliga kommer man att höja avgifterna på korten ordentligt för då finns inget alternativ. Det är det som är syftet med bankernas strategi mot kontanter. Det handlar om en maktförskjutning från politiken och Riksbanken till ett begränsat antal storbanksdirektörer, menar han.

Björn Ulvaeus svarar att politiska beslut på EU-nivå kommer förhindra att banker kan utnyttja ett läge där kort är det helt dominerande betalningsmedlet.

Ulvaeus har inga kontanter

Björn Eriksson har inget emot kort, han använder själv kort när han betalar men han vill ha kvar kontanter som ett alternativ.

– Jag har själv många kort men varför är oginheten från motståndarna till kontanter så stark? Än så länge är det faktiskt ett legalt betalningsmedel.

Björn Ulvaeus har helt slutat använda kontanter och bara kort kan användas på Abba-museet i Stockholm.

Läs också:

Tvinga bankerna att hantera kontanter

Vi behöver ett kontantuppror

Låt lanthandeln bli nya banken

Lanthandlaren: Otryggt att vara bank

 

GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband. – Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.

OMDISKUTERAD. Hur ser framtiden ut i Grums? Elever ger sin syn i kommunens tidning.

Efter Uppdrags Gransknings besök: Skolelever i Grums tycker till om sin hemort

Grums blev riksbekant efter Uppdrag Gransknings program i mars som framställde orten i en mörk dager. Nu kan man i kommunens tidning läsa vad 40 högstadieelever tycker om sin hemort.