Catalin Perez är en ensamstående trebarnsmamma i El Salvador som drömmer om att få vara med i Kycklinghjälpen. Det får hon och ytterligare 869 mammor tack vare Lands läsare.

Catalin Perez är en ensamstående trebarnsmamma i El Salvador som drömmer om att få vara med i Kycklinghjälpen. Det får hon och ytterligare 869 mammor tack vare Lands läsare.

Kycklinghjälpen – årets bästa påskägg: Kycklingarna kan trygga mina barns skolgång

Av Johan Sjöblom | Foto Johan Sjöblom
Catalin Perez är 31 år och ensamstående trebarnsmamma. Hennes högsta dröm är att få hjälp av Lands och Läkarmissionens Kycklinghjälpen.
– Det skulle göra livet så mycket enklare.

Tre barn på fyra år. Då fick pappan nog och lämnade sin familj. Där stod Catalin Perez ensam, utan stöd från någon att försörja sina tre barn. Barnen har blivit 14, 12 och 10 år och snart väntar nya utmaningar för 31-åriga Catalin. Hur ska hon få råd att skicka sin äldsta dotter till gymnasiet?
Nu vill Catalin, precis som sin kompis Evelyn som Land skrev om tidigare, vara med i Kycklinghjälpen.

– Jag har sett vilken enorm skillnad det har blivit för Evelyn. Att ta hand om kycklingar skulle passa mig perfekt eftersom jag inte har möjlighet att åka in till stan och jobba på fabrik. Någon måste ju ta hand om barnen.

Catalins man bor fortfarande kvar i El Salvador, men någon hjälp från honom får hon inte.
– Jag får inget ekonomiskt stöd alls, säger hon.
Den enda inkomsten har hon från majsen som hon odlar på bakgården och vildhönsen som värper ett ägg då och då. Det lilla överskottet säljer hon på marknaden.

Med kycklingarna från Kycklinghjälpen skulle Catalin och hennes tre barn få en utbildning i djurhållning, redskap och få hjälp med marknads­föringen. Och hon kan för första gången i livet spara så mycket pengar att det kan täcka hennes barns fram­tida skolgång.

Läs också: Så stoppas kriminaliteten av Kycklinghjälpen

Hjälp Catalin: Skänk kycklingar!

För 100 kronor får en familj 25 kycklingar att föda upp. Ägg och kött som familjen inte själv äter, säljs på marknaden och ger extra tillskott till hushållskassan.

Stötta kycklinghjälpen!

SMS-a kyckling100 till 729 80 och du skänker 100 kronor.
Eller sätt in valfritt belopp på Plusgiro-nummer 90 00 21-7  (Läkarmissionen).
Skriv Land i meddelanderaden.

 

Karin Adelsköld

Plus-programledaren och återbrukaren Karin Adelsköld: Här är mina bästa lifehacks

Då hette det husmorstips. Nu heter det lifehack – och är supertrendigt. I september startar Plus programledare Karin Adelsköld ett eget lifehack-program i SVT.

TANKA HJÄRNAN. Var ute i naturen, motionera och meditera så blir du piggare.

Experten tipsar! 12 enkla sätt att tanka din hjärna i vardagen

Kraven blir allt högre. Tempot trissas upp. Hur ska man leva och jobba smartare? Det har chefsutvecklaren Boel Swartling hittat svaret på.

MILJÖTÄNK. Under lördagen den 18 april arrangeras det lokala klädbytardagar runt om i landet.

Årets klädbytardag väntas slå rekord

I dag har du chans att förnya vårgarderoben och göra något för miljön på samma gång. På 110 platser runt om i landet firas nämligen "Årets största Klädbytardag" som Naturskyddsföreningen står bakom.

Under den väldiga honan ligger en liten grå unge, som går att få syn på ibland.

Se nyfödd havsörnsunge högt uppe i sitt bo – i livesändning!

Vill du ha en unik inblick i havsörnens familjeliv. Titta då på denna livesändning från ett havsörnsbo i Estland. En unge har just kläckts och matas då och då med fisk som hanen kommit med.

FINANSMINISTERN Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten.

Klent med landsbygdsnyheter i vårbudgeten

Inga stora nyheter för landsbygden i vårbudgeten. Läs vad de största lantbrukstidningarna har skrivit.