Gloria Estela och Roberto Ramos Sanchez behöver inte längre låna pengar av sina barn. Det kan de tacka Kycklinghjälpen för.

Gloria Estela och Roberto Ramos Sanchez behöver inte längre låna pengar av sina barn. Det kan de tacka Kycklinghjälpen för.

Kycklinghjälpen blev pensionärparets räddning: Nu slipper vi låna pengar av våra barn

Av Johan Sjöblom
Lands och Läkarmissionens påskprojekt Kycklinghjälpen har redan samlat ihop närmare 20 000 kronor. Två av dem som har fått ett bättre liv är paret Gloria och Roberto.

Många av de fattiga i El Salvador bor i plåthus. Men det gör inte 68-åriga Roberto Ramos Sanchez och hans tio år yngre fru Gloria Estela.
– Det här huset har jag byggt själv, säger Roberto stolt och klappar den putsade tegelstensfasaden.
Han har jobbat som byggare i hela sitt liv samtidigt som Gloria tagit hand om familjens sex barn, varav fyra överlevt och nu bildat egna familjer. Men någon pension blev det inte för 68-åringen.
– Man måste ha haft en anställning i 30 år för att få pension och det kom jag inte upp i. Nu orkar jag inte vara i byggsvängen längre, säger Roberto.

Han är inte ensam. Det sociala skyddsnätet är nästintill obefintligt i El Salvador. Endast en av fyra salvadoraner har en arbetsgivare som betalar in till framtida pensioner.
Det har betytt att Roberto och Gloria inte har haft några inkomster, förutom från den frukt de har odlat och sålt, sedan Roberto gått i pension.
– Vi har tvingats låna pengar av våra vuxna barn. Det har inte alls känts bra och det har varit många sömnlösa nätter.

Men för två år sedan fick de ta del av Läkarmissionens kycklingprojekt. Och nu sover både Roberto och Gloria fint på nätterna.
– Vi fick 25 kycklingar, nu har vi ut­ökat till 90. Dessutom har vi fyra kaniner och i går natt fick de kaninungar. Vi säljer 20 ägg om dagen och vill utveckla verksamheten ännu mer, men så mycket pengar har vi inte fått ihop än.
Vad går pengarna till?
– El, mat, tvål, tvättmedel och vatten. Vi får vatten i kranarna två timmar om dagen. Så det bunkrar vi upp så att vi kan tvätta oss. Våra duschar består i att man blandar en hink kallt vatten med en hink varmt.

Robertos och Glorias succé har spridit sig i kvarteret.
En av dem som sett utvecklingen är 20-årige Abner Argueta. Han bor med sina föräldrar och sin 7-åriga brorsdotter i ett hus lite längre bort.
– Brorsan stack och mamman ville inte ta hand om flickan. Så då får hon bo hos oss. Jag har fått lite inhopp på en verkstad men pengarna räcker ju inte. Kycklingarna är vår enda möjlighet att få vår vardag att gå ihop. Det är min största dröm just nu, att få ta del av Kycklinghjälpen, säger Abner.

Hjälp en familj –  skänk kycklingar!

För 100 kronor får en familj 25 kycklingar att föda upp. Ägg och kött som familjen inte själv äter säljs på marknaden och ger extra tillskott till hushållskassan.

Stötta kycklinghjälpen!
SMS-a kyckling100 till 729 80 och du skänker 100 kronor.
Eller sätt in valfritt belopp på Plusgironummer 90 00 21-7  (Läkarmissionen).
Skriv Land i meddelanderaden.

Läs mer: Ensamstående trebarnsmamman: Kycklinghjälpen kan trygga mina barns skolgång
Krönika: Så stoppas kriminaliteten av Kycklinghjälpen
Läs mer: Daniela, 9 år: Tack vare kycklingarna kan mamma ta hand om mig

Karin Adelsköld

Plus-programledaren och återbrukaren Karin Adelsköld: Här är mina bästa lifehacks

Då hette det husmorstips. Nu heter det lifehack – och är supertrendigt. I september startar Plus programledare Karin Adelsköld ett eget lifehack-program i SVT.

TANKA HJÄRNAN. Var ute i naturen, motionera och meditera så blir du piggare.

Experten tipsar! 12 enkla sätt att tanka din hjärna i vardagen

Kraven blir allt högre. Tempot trissas upp. Hur ska man leva och jobba smartare? Det har chefsutvecklaren Boel Swartling hittat svaret på.

MILJÖTÄNK. Under lördagen den 18 april arrangeras det lokala klädbytardagar runt om i landet.

Årets klädbytardag väntas slå rekord

I dag har du chans att förnya vårgarderoben och göra något för miljön på samma gång. På 110 platser runt om i landet firas nämligen "Årets största Klädbytardag" som Naturskyddsföreningen står bakom.

Under den väldiga honan ligger en liten grå unge, som går att få syn på ibland.

Se nyfödd havsörnsunge högt uppe i sitt bo – i livesändning!

Vill du ha en unik inblick i havsörnens familjeliv. Titta då på denna livesändning från ett havsörnsbo i Estland. En unge har just kläckts och matas då och då med fisk som hanen kommit med.

FINANSMINISTERN Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten.

Klent med landsbygdsnyheter i vårbudgeten

Inga stora nyheter för landsbygden i vårbudgeten. Läs vad de största lantbrukstidningarna har skrivit.