Laga klassisk kalops

Jag gillar att laga enkla rätter med få ingredienser. Jag drar mig heller inte för att laga klassisk gammeldags husman.

– Mamma du kommer typ vara den enda som kan göra en köttfärslimpa om några år, sa min son senast jag gjorde söndagsmiddag och serverade den klassiska rätten.

Jag tycker det är gott med mat som inte är tillredd med en massa jox. Det ska vara så mycket frön, kryddor och marinerade tillbehör numera att jag tycker det är befriande att laga något med några få råvaror som till exempel …. Kalops!

Kött, lök, morötter och så de gamla kryddorna krydpeppar, lagerblad och vitpeppar. Sedan får spisen göra resten.

I sann husmorsanda har jag redan nu på förmiddagen startar middagsmaten eftersom jag ska på föräldramöte vid 18:00. Det ska bli så gott!!

Jag tar lite mer morötter än vad som är angivit i receptet och mer kryddpeppar.

Jag tar lite mer morötter än vad som är angivit i receptet och mer kryddpeppar.

Laga kalopsen så här:

1 kg nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben)

200 g morötter

2 gula lökar

2 msk konc kalvfond

2 lagerblad

12 kryddpepparkorn

2 msk vetemjöl

1 liter vatten

smör till stekning

salt

vitpeppar

Till servering

kokt potatis

inlagda rödbetor

Så här gör du

4 portioner

Putsa köttet och skär det i 3 x 3 cm stora bitar.

Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.

Bryn köttet i 1 msk smör.

Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.

Strö över mjölet och blanda väl. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.

Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.

Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 1/2 timme. Smaka av med salt och peppar.

Till servering: Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Etiketter: husmanskost, kalops, recept