EFFEKTIV. Så fort en rad är skördad sås eller planteras nya grönsaker. På så sätt blir varmbänken till en grönsaksbar under hela säsongen.

EFFEKTIV. Så fort en rad är skördad sås eller planteras nya grönsaker. På så sätt blir varmbänken till en grönsaksbar under hela säsongen.

Lands Sara Bäckmo: Så bäddar du en smart varmbänk!

av sara bäckmo | foto sara bäckmo & maria fors östberg
Skörda sallad utomhus mitt i smällkalla vintern? Det gör Lands odlingsexpert Sara Bäckmo. Hemligheten är att bädda in växterna i en varmbänk!

Läs även: Sara Bäckmo: Kompisodla – och skörda mer! »
Läs även: ”Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet!” »
Läs även: Det våras för Lands Sara Bäckmo: Så redan nu – och få en tidig skörd i vår! »

I februari börjar min odlings­säsong utomhus. Jag har förberett en bädd som kommer att ge mig fin skörd av krispiga gröna blad under vårvintern. Tänk att kunna skörda grönsaker när det fortfarande ligger snö!

Att lura årstiderna verkar ha varit en sport som odlare ägnat sig åt under århundraden. Att kunna producera mat när det inte är möjligt har varit livsviktigt. Det är på inget sätt livsviktigt för mig, egentligen. Men om det nu är möjligt vill jag gärna odla under den här årstiden med, även om marken täcks av ett tungt lager snö.

saravarmbank22

Mars 2014: Redan i mars kunde vi hämta smörgåsgrönsaker i varmbänken: vitlöksblast, spenat och rädisa. Vi kunde också skörda ruccola. April 2014: Förra årets bonusgrönsak i varmbänken blev de läckra majrovorna. Sommar 2014: Röd och grön sallad.

Tur att generationers generationer brytt sig om att utveckla metoder som kan användas också i dag för att ge en experimentlysten självhushållare tidiga grönsaker.

Om sanningen ska fram har jag lagt mer tid på att anlägga misslyckade varmbänkar än på dem som kan kallas lyckade. De två första åren i min tokintensiva odling drömde jag om osande varma bäddar som skulle ge grön skön skörd mitt i vintern, men dem jag anlade förblev kalla.

Nu har jag passerat den frustrerande provperioden. Jag är fortfarande nybörjare med mycket kvar att lära, men lägger fina bäddar som ger goda grönsaker.

I varmbänken föredrar jag att odla mest smörgåsgrönsaker. Då behöver vi inte köpa importerade grönsaker till mackorna under vårvintern.

Jag sätter i huvudsak bladgrönsaker som kan skördas flera gånger, i stället för sådana som bara ger en skörd. Jag sår också mycket rädisor till smörgåsarna och planterar sallad som komplement till måltidernas ärter och bönor som fortfarande finns i frysen och morötterna som lagras i torv inomhus.

Vad är en varmbänk?

Vitsen med en varmbänk är att den är varm, i början till och med mycket varm, när all annan jord är kall eller frusen.
Värmen kommer av att organiskt material bryts ner. Det händer till exempel i en fun-gerande kompost, liksom i en hög med gödsel varvat med strömaterial. Den där värmen är precis vad jag behöver för att kunna odla grönsaker tidigt på säsongen. Min varmbänk är alltså en odlingsbädd som skapats ovanpå en hög med något som blir varmt under en nedbrytningsprocess, enkelt förklarat.

FÖRBERETT. Årets varmbänk i Skillnadens Trädgård.

FÖRBERETT. Årets varmbänk i Skillnadens Trädgård.

Så lyckas du med din varmbänk – Steg för steg

1. HALMGÖDSEL. Hästgödsel blandat med mycket halm fördelas i jämna lager i den stora gropen. Trampa sedan ner materialet så det packas ordentligt utan för mycket luft emellan.

Bild-1

2. GULDVATTEN. Vattna med varmt vatten mellan varven, gärna utblandat med kiss eftersom det sätter i gång nedbrytningsprocessen. Materialet sjunker då det bryts ner, använd hellre för mycket än för lite gödsel.

Bild-2 

3. RAMA IN. Då allt material lagts på lyfts odlingsramen på plats. Den sluttar mot söder för att mesta möjliga ljus ska nå växterna så småningom.

Bild-3

4. LOCKET PÅ. Täck sedan odlingsramen med lock och lägg mycket material runt bänken för att behålla den värdefulla värmen som snart uppstår.

Nu är varmbänkens första steg färdigt. Förutom lock och isolering runt bänken klär jag in den i varma filtar för att hålla kylan ute. Sedan väntar jag. Och väntar. Efter en kort tid börjar värmen att stiga. Jag pinnar ut flera gånger om dagen för att se hur det utvecklar sig. Det är spännande!

Hur varmt det blir beror på mängden material i bädden. Ju mer material, desto varmare. En liten bädd blir kanske inte varmare än 30 grader, medan en stor och hög bädd kan nå uppåt 70 grader.

När temperaturen nått sin peak och sjunker ner mot cirka 30 grader är det dags att lägga på jord. Jag använder kompostjord och jord från tidigare års varmbänk som jag har lagrat i säckar. Är jorden frusen tinar jag den genom att lägga säckarna inomhus, gärna på golvvärmen i badrummet.

Förberedelser för planteringen

Odlingsytan på min varmbänk är 3 meter lång och drygt 1 meter bred. Gödselhögen som bädden ligger på är något större. Jag förberedde ytan genom att i höstas gräva ett stort hål i marken där mycket av gödseln packas i. Under vintern har hålet varit fyllt av hö för att inte jorden ska frysa.

Jag hade redan en ram av trä med tillhörande lock som ska sättas ovanpå bädden. I ramen ska grönsakerna växa och täckas med lock för att skyddas mot vinterkylan.

En stor del av förberedelserna handlar om att hämta gödsel. Jag är noga med att använda gödsel som är blandad med halm eftersom det är halmen som alstrar värme då den bryts ner. Då jag inte har egna hästar hämtar jag skit hos en hästägare i närheten. Solveig mockar i stora byggsäckar till mig, prima hästskit blandat med halm. Det ger fin värme.

Min bädd slukar fyrtiosextio säckar, beroende på hur hög jag gör den. Ju högre bädd, desto mer värme avger den och under längre tid. I boken Hot Beds av Jack First har jag läst att gödseln inte ska vara äldre än åtta veckor då den används i varmbänken, det gäller alltså att hämta färsk skit. Den får inte ha börjat alstra värme (det kallas för att gödseln brinner) då varmbänken läggs, det är ett av misstagen jag gjort tidigare. Materialet hade svalnat då jag flyttade högarna och sedan kom värmen inte i gång igen.

Dags att plantera och så

Sedan börjar det riktigt roliga, att så och plantera. Under vintern har jag odlat upp fina plantor av till exempel sallad och lök som ska sättas ut i bädden, medan andra grönsaker sås direkt på plats.

Jag räknar med att varmbänken kommer att hålla sig varm i sex till åtta veckor, trots att det är snö och minusgrader utanför. Jag sköter bänken noga och luftar lite om det behövs under varma dagar, liksom jag inför varje natt täcker hela varmbänken med filtar och täcken så att inte grönsakerna fryser sönder.

Med en varmbänk i trädgården låter jag vårens skördar avlösa varandra på ett bra sätt. Varmbänken börjar ge skörd redan i mars. Sedan ger kallbänkarna skörd från april, innan de första bladgrönsakerna kan tas från odlingen på friland i maj. Om våren är fin vill säga. På så sätt kan vi vara självförsörjande med en del grönsaker redan från tidig vår.

Så fixar du en kallbänk

En kallbänk är en odlingsbädd som drar nytta av vårsolens värme, utan att själv alstra värme. Fyll till exempel två pallkragar på höjden med trädgårdsskräp och sedan jord på toppen. Lägg ett hemsnickrat lock av byggplast på lådan. Under våren värms jorden upp och du kan så för tidigare skörd än vad som är möjligt på friland.

3061417-early-spring-seeding

Läs även: Sara Bäckmo: Kompisodla – och skörda mer! »
Läs även: ”Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet!” »
Läs även: Det våras för Lands Sara Bäckmo: Så redan nu – och få en tidig skörd i vår! »

Läs Saras blogg: Skillnadens Trädgård

 

VÅRPIGG ODLING. Redan tidigt på säsongen ska köksträdgården producera alla grönsaker familjen äter.

Årets stora utmaning för Sara Bäckmo! ”Nu ska vi bara äta grönsaker från egen köksträdgård”

Nu börjar det dra ihop sig för Lands trädgårds­profil Sara Bäckmo. Från den 1 maj ska hon och hennes familj endast äta grönsaker från sin egen köksträdgård. Klarar de utmaningen sparar de 4 000 kronor i månaden.

backmo2

Gör som Sara Bäckmo – våga vara vild! Låt grönsakslandet blomma!

Mjuka upp grönsakslandets raka rader med färgglada och vildvuxna blommor! Lands Sara Bäckmo planerar för – och längtar till – sommarens blomsterprakt.

VÅRSÅDD. ”Vad ska du så i dag?” ”Spenat.” ”Mmmm, vad mumsigt!”

Sara Bäckmo laddar för en tidig skörd: Släpp fröerna loss, det är vår!

Vårens solstrålar värmer både jord och sinne. Lands trädgårdsprofil Sara Bäckmo förbereder redan för tidig skörd genom att stoppa frön i backen.

4970856-seedlings-growing-in-peat-moss-pots

Köpa jord till vårens planteringar? Så väljer du rätt

Odlingssäsongen har redan smugit i gång och i trädgårdsbutikerna finns en uppsjö olika specialjordar anpassade för olika växter. Men behövs de verkligen, eller räcker det med en?

iStock_000042336314_Large kopia

Äggskal till fröerna? 6 smarta såkrukor du kan fixa själv!

Äggskal, glasstrutar eller tidningspapper? Här är 6 smarta och miljövänliga alternativ till såkrukorna av plast.