Landsbygden förtjänar en annan granskning

Bilderna i Uppdrag granskning (programmet finns på svtplay) om pappan i Grums som sitter och tittar på sin döde sons Facebooksida är gripande och kan inte lämna någon oberörd. Men när tragiska dödsfall på en ort påstås ge någon slags allmän bild av läget på landsbygden så blir det helt fel.

Saken blir inte bättre av att redaktionen bygger sina uppgifter på diskutabel statistik och inte låter kommunledningen ge sin syn på redaktionens nattsvarta rapport. Nya kommunalrådet Leif Haraldsson, S, är uppvuxen i Grums, och att han inte skulle ha något att tillföra är naturligtvis absurt.

Programmets upplägg säger också mycket om synen på landsbygden i medierna. I takt med en rad nedläggningar av lokalredaktioner blir landsbygden alltmer något man ska ”besöka” och ”skildra” i enstaka reportage. När vinkeln inte ger sig själv, som skogsbränder eller mord, gäller det att konstruera något och då hamnar man lätt i mörka berättelser med Twin Peaks-stämning.

Men landsbygden är så mycket mer och dess glesbygder, bruksorter, samhällen och byar är väldigt olika.

Jag har under 25 år på Land kört förbi samhällen som sett slitna ut och där man kan misstänka att ungdomen flyr. Några mil längre fram, kanske i en annan kommun, blomstrar det med nya företag och en levande dialog mellan medborgare och beslutsfattare.

Vad och vem är det som gör skillnad? Det är den mest spännande frågan, tycker jag, för alla som på allvar intresserar sig för landsbygdens utveckling. Hur ser framgångsreceptet ut och hur kan det inspirera andra?
Vilka krafter behöver samverka för att skapa nya jobb när de gamla industrierna drar ner på personal? Vilken samhällelig grundservice, exempelvis närhet till polis, måste man kunna erbjuda företagare och anställda med familjer för att de ska stanna kvar eller flytta till mindre orter?

I Grums med 9 000 invånare har polisstationen öppet mellan 10 och 12 på torsdagar. Landsbygdsministern Sven-Erik  Bucht kommenterade detta i Uppdrag granskning med att ”man kan inte ha poliser i varje by”. Förvånansvärt nog kom han undan med det svaret.
Nej, man kan inte ha poliser i varje by, men kanske kunde polisstationen i Grums ha öppet åtminstone en hel dag i veckan och därmed öka tryggheten. Utglesningen av polisen skapar det laglösa land som man kan se spår av i Grums och på många andra håll.

Att hitta inspirerande exempel på landsbygdsutveckling, som Land ofta gör, handlar inte om att ”bara leta efter det positiva och förtränga det negativa”. Vi och våra läsare vet att det finns problem med jobb, boende och service. Att då inte visa på vägar framåt gör journalistiken ointressant. Den spöklika bilden av döende orter ger ingenting i längden.

Det är ett allvarligt problem när medierna förlorar sig i ett storstadsperspektiv och släpper en allsidig och regelbunden bevakning av hela Sverige. Landsbygdens näringar står för 50 procent av Sveriges exportintäkter, livsmedelsproduktionen är livsviktig för landets säkerhet och oberoende. Tala om att det finns ett riksintresse i att hela Sverige ska leva.

I Expressen läser jag att en reporter ska byta jobb under några dagar med en kollega på Östersunds-Posten. Bakgrunden är att kulturreportern Björn Barr åkte till Östersund och skildrade vad som händer med en stad när SVTs Melodifestivalen kommer till staden.
Reaktionerna blev starka. Östersundspostens Stefan Nolervik skrev att det var en ”föraktarkrönika ur Södermalmshorisont”.
”Det här aktualiserade ett spännande meningsutbyte om urbanisering, identifikation och landsbygdens utveckling som vi tycker är viktig”, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.
Kanske något för Uppdrag granskning?

HOPPLÖST? Ska Falun verkligen få valuta för sina enorma investeringar?

Skid-VM: Hopplös investering för kommunen?

Att inför skid-VM rusta upp hoppbackar för 237 miljoner kronor - kan det verkligen löna sig för Falun? Varningssignalerna är många.

mobil

Dålig täckning kan knäcka entreprenörerna

Landsbygden har så stora möjligheter - då blir man extra förbannad när entreprenörer snubblar på krångel och okänsliga myndigheter.

09KabelLBR43.jpg

Bredband lika självklart som el

Före valrörelsen 2014 kom alla partier ut som landsbygdsvänner med mer eller mindre ambitiösa program. Men det bidde en tumme och i eftervalsdebatten erkände flera partier själva att de är fast i ett storstadsperspektiv som är förödande.

Leif och Inger Stinnerbom, Västanå teater,  gör det "omöjliga"  möjligt i Sunne.

FOTO: TRONS

Riv våra egna Berlinmurar

Inga jämförelser i övrigt, men har vi inte lite till mans murar att riva i våra egna skallar?

RUGGIGA 153. Kenneth Johansson väntar på bussen någon meter från framrusande trafik på väg 153. Här passerar i genomsnitt drygt 7 000 fordon per dag varav 10 procent är tung trafik.

”Låt Anders Borg och Magdalena Andersson gå en buggkurs”

Efter sommarens alla samtal med läsare kan jag bara inte producera ännu en krönika med egna tankar. Nu släpper jag i stället in några av de hundratals personer som ringt och e-postat eller stött på mig under resor med Landbilen.