karlstrom_4(1)

Låtskrivaren och vårdbiträdet Åsa om sin otrygga uppväxt: ”Dansbanden har gett mig revansch”.

av irmi Persson | Foto tord saxin
Sin trasiga barndom kan Åsa aldrig reparera. Men succéerna som låtskrivare har gett henne ny styrka.
– Att göra musik är terapi för mig.

Åsa växte upp i en stockholmsförort med sin drogmissbrukande mamma och två halvbröder. Dörren till lägenheten stod öppen för jämnan. Mammans knarkarkompisar kom och gick.

– Det var alltid ”fest” hos oss. Jag blev ofta utsatt för både fysiskt och psykiskt våld, berättar Åsa.

En gång tuttade en narkoman eld på hennes hår. Det var i december och han tyckte att lilla Åsa skulle vara Lucia. Ingen av de vuxna i lägenheten reagerade, den ende som ingrep var Åsas några år äldre bror.

– Han skyddade mig så gott han nu kunde och var den jag tydde mig till. Än i dag har vi väldigt bra kontakt.

Hamnade på barnhem

Så småningom ingrep socialtjänsten och Åsa, knappt fem år gammal, flyttades till ett barnhem. På fredagarna ställdes hon och de andra barnen upp på rad, som varor på en butikshylla. Sedan kom folk och tittade och valde. 

– Till slut var det ett par som ville ha mig. De gav mig ett eget rum och leksaker. Och mat när jag var hungrig!

Åsa minns hur hon går i en park och håller båda sina nya föräldrar i händerna. De åker på utflykter. Åsa är lycklig. Men en dag är målet för utflykten inte det hon tror.

– När vi klev ur bilen såg jag att vi var vid barnhemmet. De lämnade tillbaka mig för jag var inte ett sådant barn som de förväntat sig. Jag kände mig otroligt oönskad.

Blev osynlig

Till slut hamnade Åsa hos en familj i Karlskoga. De tog hand om henne, men kanske inte riktigt med den kärlek och extra omsorg hon behövde. Åsa höll känslorna inom sig och försökte vara till lags. En duktig flicka på gränsen till självutplåning, både hemma och i skolan.

– Jag blev inte mobbad eller så, jag bara syntes och hördes inte.

Allt brast på sjukhuset

Åsa flyttade tidigt hemifrån. Hon träffade en man och fick sitt första barn som 23-åring, sonen David. En morgon när David var tre år gick det inte att väcka honom. Det skulle visa sig att han hade drabbats av en svår hjärnhinneinflammation.

– David var nära att dö. När vi satt där på sjukhuset kom det fram en sjuksyster och la armen om mig och frågade: ”Hur är det med mamma då?”. Då brast allt.

Under alla år var det ingen som hade frågat hur Åsa mådde. Äntligen forsade orden och tårarna ur henne. Ett år senare började Åsa gå i psykoterapi och det fortsatte hon med i sex år.

Hånades 

Ända sedan Åsa lärde sig läsa har hon skrivit dikter och små noteringar om sitt liv. Pennan har varit ett viktigt vapen i kampen mot oro och ångest. När artisten Nordman slog igenom med Vandraren 1994 föddes tanken på att börja skriva låtar i stället.

– Det han sjöng om var ju precis som mina texter!

Åsa skickade jag in en text till Warner Chapel, ett av Sveriges största skivbolag. Folk hånade henne när hon sa att hon skulle bli låtskrivare: ”Du är ju över 30 och har aldrig hållit på med musik”.

Skrev låt åt Fernandoz

Men Åsa blev taggad av motståndet. Hon skulle allt visa vad hon gick för.

– 2005 kom min låt Varför med på en av Fernandoz plattor. Jag blev väldigt uppskriven av dansbandskrönikören Michael Nystås i Aftonbladet, och efter det ville folk plötsligt ha mina låtar.

Sedan har det rullat på. Genom åren har Åsa skrivit texter åt till exempel Sannex, Grönwalls, Thorleifs och Mats Bergmans.

– Till Mats Bergmans skrev jag Kan du hålla dom orden. Den hamnade på Svensktoppen och jag vann även en Guldklav, det största priset man kan få i dansbandsvärlden, för den.

Med känsla för vemod

Åsa tror att hennes framgångar delvis beror på att hon vågar sticka ut och skriva dansbandslåtar med djup och svärta.

– Min vemodskänsla gör mig till en bra textförfattare. Jag skriver faktiskt som bäst när jag känner sorg och smärta.

Till vardags jobbar Åsa som vårdbiträde på ett boende för dementa. Låtskrivandet sköter hon på fritiden. Men bisyssla eller inte, det har betytt oerhört mycket för hennes välmående.

– Min förlorade barndom kan jag aldrig ersätta, men dansbanden har ändå gett mig något slags revansch. Tack vare musiken har den nyponknopp jag haft inom mig hela livet blivit en utslagen ros.

 

 

KLASSISK LÅT. Lasse Stefanz 1988 då det först begav sig med De sista ljuva åren.

Christer Ericsson i Lasse Stefanz skrev Tidernas Svensktoppslåt: ”Jag trodde aldrig det skulle bli en hit”

De sista ljuva åren med Lasse Stefanz är en odödlig dansbandsklassiker. När Svensktoppen firade 40 år utsågs den till Tidernas låt på Svensktoppen.

HÄRLIG MUSIK! På Dansforum 2015 bjuder bland andra Blender, Date, Callinaz, Per-Håkans och Martinez upp till non stop-dans.

Snart dags att dansa loss på Dansforum 2015!

Söndagen den 8 mars är det Dansforum 2015 i Huskvarna Folkets Park och non stop-dans med bland andra Blender, Per-Håkans, Date, Callinaz och Martinez. Om du vill dansa till alla banden kostar det bara 160 kronor!

HEDRADE. Blender är ett av favoritbanden hos dansarna. "Vi är hedrade över att ha blivit trea i Land Dansbands omröstning", säger Blendertrummisen Lasse Lundberg.

Blender på tredje plats i Land Dansbands stora omröstning: ”Det är hedrande att publiken har stort förtroende för oss!”

Blender kom trea i Land Dansband omröstning om vilket dansband som var bäst att dansa till 2014. Det får bandets trummis och sångare Lasse Lundberg att jubla. – Vi är jätteglada och känner oss extremt hedrade.

VINNANDE FORM. Land Dansbands gillare och följare tycker att Drifters har årets snyggaste skivomslag.

Drifters vann LAND DANSBANDS unika omröstning: Så gjordes det vinnande skivomslaget 2014!

Många tankar och idéer bearbetas. Och sedan kan man rent av ha ett vinnande omslag – som det till Drifters senaste album Blå, blå känslor.

REKORDSTARKT. Omslaget till ett album med Sven-Ingvars som innehåller en rekordstark dansbandsklassiker.

NY SERIE | Så var det på den tiden: Sven-Ingvars slog nytt rekord på Svensktoppen!

Sven-Ingvars har haft många hitlåtar genom åren. Och med Två mörka ögon slog bandet nytt rekord på Svensktoppen i början av 1990-talet. I ett och ett halvt år fanns sången om hur ett par ögon kan förändra ett helt liv med på listan.