Laxsmörgås, pepparrotsvisp med pocherat ägg toppat med rom

IMG_2445
Godaste smörgåsen med hemgravad lax och tillbehör.

Den här smörgåsen har jag gjort på egengravad lax men hinner man inte  går det lika bra att köpa färdiggravad. Vill man lyxa till det så kan stenbitsromen bytas ut till löjrom alt forellrom.

Detta behövs till 4 smörgåsar

8 skivor gravad lax
dill
ärtskott
röd stenbitsrom
2 dl creme fraiche
1 dl riven pepparrot
1 msk pressad citron
1 tsk rivet citronskal
1 tsk flingsalt
nymalen svartpeppar
4 skivor kavring

Pepparrotsvisp

 

IMG_2384Gör så här. 1. Riv pepparrot och citronskal fint.

IMG_23872. Vispa med elvisp creme fraiche, pepparrot, pressad citron och rivet skal.

IMG_23963. Vispa tills det blir en ganska fast konsistens, smaka av med salt och peppar.

 

Pochera ägg

1 l vatten
1 msk ättikssprit
1 tsk salt

IMG_2403Gör så här.1. Koka upp vatten men sänk precis innan det börjar koka, tillsätt ättika och salt. Knäck ett ägg i en kopp. Vispa upp en virvel i vattnet och häll försiktigt i ägget. Om ägget inte riktigt håller ihop den ovala formen hjälp det lite med en sked.

IMG_24112. Låt ägget sjuda i 3 minuter.

IMG_24253. Ta upp med hålslev och lägg i kallt vatten. Ta upp ägget och snygga till det om det behövs.

Montering av laxsmörgås

 

IMG_2400

Skär pepparrotsgravade laxen i skivor.
Lägg först pepparrotsvisp på smörgåsen samt ärtskott.
Sedan lägg på laxen med en liten grop i mitten för det pocherade ägget.
På med pocherade ägget, stenbitsrom och toppa med lite dill.

IMG_2445