PÅ GRÖNBETE. 
Diggiloo-gänget samlades på Ästad gård i Halland för att repetera inför sommarturnén: Jessica Andersson, Nanne Grönvall, Lena Philipsson, Per Andersson, Magnus Johansson, Oscar Zia, Erik Segerstedt och Nassim Al Fakir. Kossorna fick höra mycket skön musik.

PÅ GRÖNBETE. Diggiloo-gänget samlades på Ästad gård i Halland för att repetera inför sommarturnén: Jessica Andersson, Nanne Grönvall, Lena Philipsson, Per Andersson, Magnus Johansson, Oscar Zia, Erik Segerstedt och Nassim Al Fakir. Kossorna fick höra mycket skön musik.

Lena Ph och Nanne drar på Diggiloo-turné

av yasemin bayramoglu | foto karl-johan larsson peter knutson
De har otroligt mycket gemensamt. Men är ändå väldigt olika.
– Det är kanske därför vi är så bra vänner, säger Nanne Grönvall till Lena Philipsson. Snart drar Sveriges mesta drama queens ut på Diggiloo-turné.

Vägen snirklar sig fram genom bokskogen innan man når fram till Ästad gård mellan Ullared och Falkenberg. På väg från parkeringen, alldeles intill kohagen, hör man Nannes starka röst. Diggiloo-gänget har samlats för att repetera in sommarens show.
Alla sitter i en ring. Lena och Eric Gadd kör ett par duetter. Lena styr. Hon känns otroligt trygg och självklar. Men så har hon ju rutinen, precis som Nanne. Båda gillar att ta ut svängarna och är grymma på Tina Turner-moves i extremhöga klackar. Man skulle kunna tro att de såg varandra som konkurrenter i början.

– Nej, jag och Peter var på dina folkparksturnéer, säger Nanne.
– Va? Var ni? säger Lena förvånat.
Det var först runt år 2000, när de skulle tävla tillsammans i TV-programmet Diggiloo (numera Doobidoo) som de fick kontakt.
– Vi ringde varandra för att lägga upp en strategi. Vi kunde ju inte förlora, säger Lena.
– Vi skaffade schlagerböcker och pluggade som sjutton. Lena fick plugga årtal medan jag lärde mig intron från utländska schlagerlåtar, säger Nanne.
De vann tävlingen. Men framför allt vann de vänskapen.

Har samma humor

De började umgås och upptäckte både hur lika och olika de faktiskt är privat.
– Vi har samma humor och gillar att skratta mycket, säger Lena.
Här borde man egentligen höra intervjun i stället för att läsa den. Nanne kiknar av skratt och ligger slängd bakåt i fåtöljen mest hela tiden.
Båda har med sig humorn hemifrån. Men det dröjde ganska länge innan Lena vågade ta ut svängarna offentligt.

"Olikheterna gör att vi gillar varandra"

”Olikheterna gör att vi gillar varandra”

– Jag tyckte inte att jag hade något att berätta, men man mognar, säger Lena.
Att kunna skoja med sig själva är en stor del av hennes och Nannes humor. Självdistansen är oerhört viktigt. Inte minst när deras olikheter krockar.
– Nanne är ganska stökig medan jag är mer kontrollerad. När vi ska resa kommer Nanne med två stora resväskor som mer eller mindre sprängs när hon öppnar dem. Sedan sitter hon och rotar och kastar ut saker och hittar ändå inte vad hon ska ha, medan jag kommer med en liten väska där jag planerat exakt vad jag ska ha på mig på vilken middag, säger Lena.
Eftersom det är så mycket saker i Nannes väska så blir det lite sådär med ordningen på hotellrummet.
– Lena har ordentligt på sin sida medan jag har allt i ett kaos på min, säger Nanne.

Började golfa i Dubai

– Våra olikheter gör att vi gillar att vara tillsammans, säger Nanne.
Nanne vill gärna göra allt. Och helst på samma gång. Lena vill koncentrera sig på ett jobb i taget.
– Men tids nog så blir det nog lugnare  … börjar Nanne.
Och nu bryter Lena in.
– Tids nog!? Det har du sagt sedan vi började umgås. Det där har jag slutat att lyssna på!
Ibland blir det så mycket jobb att Nanne måste dra i väg på semester själv för att bara stänga av allt annat. Så gjorde hon när hela Diggiloo-gänget skulle ha kickoff i Dubai. Då åkte hon dit en vecka i förväg. Hon hittade inte bara lugnet, utan även en helt ny hobby. Golf!

– Det förvånade mig! säger Lena.
– Mig också! Men jag tänkte att jag måste testa. Så jag bokade en instruktör och jäklar, det gick jättebra. Det är nog det här jag behöver för att bli av med stress, säger Nanne.
– Jag är chockad. Nanne spelar golf. Nanne i platta skor! För mig är du och sport så långt i från varandra, säger Lena.
– Platta skor har vi inte sett än! Fast du är ju aldrig med mig på gymmet. Och så tycker jag om att jogga, säger Nanne.
– Det där är också obegripligt. Jogga? Jag som trodde att vi hade en pakt. Jag gör inte sådant. Fast jag går väldigt fort när jag shoppar – det är mer som powerwalk, säger Lena.

Drabbades av cancer

Båda har gått igenom tuffa perioder, inte minst Nanne som drabbades av cancer för några år sedan.
– Det är då man känner vilka som är ens riktiga vänner, säger Nanne.
– Man lär känna alla sidor. Det är det som gör att man blir nära, säger Lena.
Kanske är det läge att göra en show tillsammans?
Mmm … kanske det, mumlar de.

– Fast det kanske blir slutet på vänskapen, säger Lena.
– Ja, vem ska få köra sista låten? undrar Nanne medan de går ner för trappan och tillbaka in i salen där de repar.
Skratten hänger kvar i luften. Det kommer att bli en flamsig sommar.

3 saker du inte visste om Lena och Nanne …

Båda började skriva låtar som sjuåringar.
2 Båda slog igenom i Melodifestivalen 1986. Lena blev tvåa med Kärleken är evig, Nanne var med i Sound of Music som blev fyra med låten Eldorado. De tävlade även 1987.
Båda har varit programledare. Lena i TV, bland annat för Melodifestivalen, och Nanne i radio, bland annat för Karlavagen.

Här kan du se Diggiloo!

7 juni: Grebbestad. 14 juni: Göteborg. 27 juni: Vadstena. 28 juni: Växjö. 29 juni: Landskrona. 4 juli: Forshaga. 5 juli: Ulricehamn. 9 juli: Piteå. 11 juli: Härnösand. 12 juli: Oviken. 18 juli: Västervik. 19 juli: Rättvik. 23 juli: Kristianstad. 24 juli: Borgholm. 25 juli: Hok. 26 juli: Lidköping. 30 juli: Varberg. 31 juli: Skurup. 1 augusti: Ronneby. 2 augusti: Båstad. 8 augusti: Tibro. 9 augusti: Katrineholm. 16 augusti: Stockholm.

 

Kjell Bergqvist på hemmaplan i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Här träffade Land honom för en intervju om hans mustiga självbiografiska bok.

Kjell Bergqvist kom äntligen med en självbiografi – Blev skådespelare tack vare en kassaskåpssprängare

Folkkäre skådespelaren Kjell Bergqvist har efter många påstötningar kommit ut med en bok om sitt liv, skriven ihop med Hans Christiansen. Det är dråplig skildring av ett händelserikt liv. Han har spelat mot de flesta, tagit en bärs med ännu fler och aldrig låtit någon sätta sig på honom.

karlstrom_4(1)

Låtskrivaren och vårdbiträdet Åsa om sin otrygga uppväxt: ”Dansbanden har gett mig revansch”.

Sin trasiga barndom kan Åsa aldrig reparera. Men succéerna som låtskrivare har gett henne ny styrka. – Att göra musik är terapi för mig.

LYCKLIGA. Kristian var nära döden – men Eva räddade honom med hjärt-lungräddning.

Eva Stenström blev Årets hjärt-lungräddare: ”Min envishet räddade livet på Kristian”

Plötsligt slutade hennes man att andas. Eva Stenström insåg att hans hjärta hade stannat. Som tur var hade hon precis gått en kurs i hjärt- och lungräddning. Kristian överlevde, men fick hjärnskador.

LYCKLIG. Jon Henrik Fjällgren är glad över att många uppskattar hans samiska musik.

Den jojkande renskötaren: ”Jag får kraft från mina hemtrakter!”

Inte bara kungen och drottningen blev imponerade. Vi var många som förälskade oss i Jon Henrik Fjällgrens jojk som tog honom raka vägen till final i Melodifestivalen. Den samiske renskötaren från Funäsdalen är en av Schlagersveriges oväntade favoriter.

Hans Gunnarsson har själv åkt på charter till just Guadeloupe, som han skriver om i sin senaste roman.

Skrev roman om en vanlig charterresa som blir väldigt ovanlig

Miljoner svenskar har åkt på charter, druckit paraplydrinkar och latat sig på varma stränder. Hans Gunnarsson har skrivit en roman om en charterresa till Västindien, där en författare följer med för att skriva om resan. Men det blir inte som han tänkt sig.