VALDE TYSTNADEN. Markus valde tystnaden i skogen när han flyttade till Odensvi och nu slipper han få en vindkraftspark som granne.

VALDE TYSTNADEN. Markus valde tystnaden i skogen när han flyttade till Odensvi och nu slipper han få en vindkraftspark som granne.

Markus är glad idag: Slipper vindkraftspark som granne

AV TORBJÖRN ÖSTERHOLM | FOTO TRONS
Det blir ingen vindkraftspark i Odensvi har Köpings kommun bestämt. Markus Nyberg kan andas ut efter 15 månader av protester och rader av reportage i Land och andra medier.

Företaget Scanergy har projekterat för ett 30-tal höga vindkraftverk i ett naturområde cirka 15 kilometer norr om tätorten Köping. När projektet blev känt protesterade närboende som menade att unika naturvärden var hotade.

– Jag bor inte kvar om vindkraftsparken byggs, sa Markus Nyberg till Land i höstas. Han blev en ledande kraft i opinionsbildningen och samlade bland annat in 1900 namn som överlämnades till kommunalrådet Elizabeth Salomonsson, S.

Alla partier eniga

Nu har kommunen sagt nej till vindkraftsparken vilket betyder att den inte kommer att byggas, kommunen har vetorätt i frågan. Samtliga åtta partier i kommunfullmäktige är eniga.

- Vi har lyssnat på alla sidor, diskuterat i partigrupperna och med varandra. Vi bedömer inte att det här är ett lämpligt område för ett sådant här projekt, säger kommunalrådet Elizabeth Salomonsson, S, till bblat.se

Hon har pratat med Scanergy och meddelat företaget att kommunen nu tar ställning emot projektet.

- De var naturligtvis besvikna, de har ju lagt ner mycket arbete, men jag tycker att vi hade en bra samtalston, säger hon.

Firar med Öppet hus

Markus Nyberg och de andra som protesterat är glada idag.

- Det känns jättebra, nu är 15 månaders tjat om vindkraft över, säger han.

Markus Nyberg tycker att kommunen varit lyssnande och tagit till sig argument.

- Politikerna ska ha en stor eloge för hur de hanterat det här. Vi har fått ett fint mottagande ända från början, säger han.

Efter kommunens beslut firade Markus och sambon Johanna med Öppet hus i sin stuga i skogen som nu alltså inte får en vindkraftspark som granne.

Läs mer: ”Det går inte att bo kvar om de byggs”

Läs mer: ”Ljuden från vindkraftverken förstör miljön”

Läs mer: Byarna kan omringas av 500 vindkraftverk

 

GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband. – Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.