Muuuu från MinFarm-kalvarna!

ÜbrÜn-2

ÜbrÜn-10

ÜbrÜn-20

Samuel har varit ute på MinFarm-gården Åbrånets Limousin i Västerbotten och hälsat på och fotat de nyfödda kalvarna och deras mammor <3

ÜbrÜn-5

ÜbrÜn-17

ÜbrÜn-29

Kent och hans fru Roma föder upp en särskild biffras som heter just Limousin.

Gården är Kents föräldrahem och han har växt upp där. År 1996 tog han och Roma över gården från hans föräldrar och samtidigt gick man över från att ha mjölkkor till att ha köttdjur. Roma och Kent är riktiga proffs på Limousiner och kan allt om avel och hur en riktigt frisk och glad ko ska se ut.

ÜbrÜn-32

Hunden Ixa, så fin! Och ni ska bara veta hur vacker gården är i sin sommarskrud.

ÜbrÜn-16

ÜbrÜn-11

Romas och Kents djur går på lösdrift hela livet, och dikorna (kor som bara mjölkas av sina egna kalvar) går ute hela året med tillgång till ligghall.

ÜbrÜn-21

ÜbrÜn-4

ÜbrÜn-3

Kalvningsperioden sträcker sig från mitten på mars till maj. De nyfödda kalvarna är tillsammans med sin mamma från födseln tills de är cirka åtta månader gamla. De skiljs från mamman på hösten och går sedan i lösdrift i grupper om 15–20 stycken

ÜbrÜn-28

ÜbrÜn-25

Alltså jag har respekt för dessa djur!
En gång träffade jag en jättegammal Limousintjur på en annan gård och den var helt galet stor, det kändes som nacken var flera meter bred typ :)

ÜbrÜn-22

ÜbrÜn-23

Kalvarnas föda är modersmjölk och färskt gräs från maj till oktober. Därefter utfordras de med konserverat gräs och kornkross som Roma och Kent dels odlar själva, dels köper från andra bönder i trakten. Naturligt och lokalt, ännu en MinFarm-gård att vara riktigt glad över :)

Foto: Samuel Pettersson

 

 

 

Etiketter: