CENTRALISERING. Skatteverket ska flytta kontor och jobb från landsbygden till storstäderna.

CENTRALISERING. Skatteverket ska flytta kontor och jobb från landsbygden till storstäderna.

Myndighetsjobb försvinner: ”Statens ansvar att finnas i hela landet!”

Av Hasse Gänger | Foto iStockphoto
Land har tidigare uppmärksammat att antalet statliga jobb på landsbygden fortsätter att minska – trots att politikerna lovar det motsatta. Nu vill civilminister Adralan Shekrabi (s) skapa tydliga regler för myndigheternas lokalisering.

I början av 2015 sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) att det gäller att omgående styra om politiken så att de statliga jobben kommer ut i hela Sverige. Men bara drygt en månad senare kom beskedet från Skatteverket att nio av myndighetens kontor på landsbygden ska läggas ned. Verksamheterna och jobben ska flyttas till större orter.

Det har fått kommunalråden i samtliga drabbade småkommuner (Enköping, Hudiksvall, Ludvika, Lycksele, Mariestad, Simrishamn, Vetlanda, Värnamo och Ängelholm) att reagera. I en debattartikel i Dagens Nyheter menar de bland annat att motiveringen till Skatteverkets flyttningar är ologisk.

Här är kommunalrådens debattinlägg: ”Vi kräver raka besked – var ska statliga jobben finnas?”

Civilminister Ardalan Shekrabi (s) säger nu i en intervju med Dagens Nyheter att han vill ta fram principer för lokalisering för att säkra att staten finns närvarande i alla delar av landet. Shekrabi menar att staten inte kan abdikera från sitt ansvar att finnas i hela landet och att det finns anledning till att tänka nytt frågan.

Här är DN-intervjun med civilministern: ”Staten ska hålla ihop vårt land – inte splittra det”

Läs även: Statliga jobb försvinner: ”Politikerna struntar i landsbygden!”
Läs även: Nya landsbygdsministern: ”Statliga jobb måste ut hela landet!”
Läs även: Erika startar landsbygdsuppror: ”Det är fullständig katastrof på landsbygden”