När är vitlöken färdig?

Vitlök

Vitlök från eget utsäde av sorterna Thermidrome och Clédor sattes i Skillnadens Trädgård i mitten av november.

Senaste veckan har flera hört av sig och undrat när vitlöken går att skörda. Och hur det syns att den är skördeklar.

Kanske borde vi istället använda ordet skördebar om många grönsaker. Det tycker jag i alla fall. Ofta menar vi att grönsaken är fullvuxen och i sitt mest piffiga stadium av mognad när vi pratar om att en grönsak är skördeklar. När det gäller vitlöken brukar den anges som skördeklar i juli-augusti, beroende på sort. Då har löken hunnit växa så mycket att den bildat klyftor, så som en vitlök ser ut när vi köper den i butik.

En sån vitlök ska skördas när den nått sin maximala storlek utan att löken börjat dela på sig och släppa klyftor. Jag har inte lärt mig att se när det är dags ovan jord utan brukar istället då och då ta upp en lök och kolla.

Men. Vitlök är, precis som många andra grönsaker, kanonfin att äta i många fler stadier än då den bildat en lök full med klyftor. Det är därför jag odlar så mycket vitlök. Tidigt på våren börjar vi att nalla den läckra blasten. Ett blad då och då från enstaka plantor i sallader, på smörgåsen, som smaksättare i matlagningen. Det är så vansinnigt gott!
Nu under sen vår och också sommartid skördar vi gärna hela lökar innan de börjar bilda den klyftade löken. Då ser vitlöken ut som en smal purjolök. I mitt tycke är den nästan som godast då.

Så när är vitlöken färdig? Ja, det beror helt på vad du vill ha den till. Om du, som jag, odlar för att vara självförsörjande är det idé att börja äta den redan nu. Men då är det förstås en fördel om du odlar mycket så att det finns kvar att skörda som hela vitlökar senare under sommaren också.

Glöm inte bort att gödsla din vitlök nu under våren och sedan under sommaren. Jag brukar ge den två omgångar gödning, då blir den glad och växer ännu bättre. Enklast är att använda kissvatten (1 del kiss och 10 delar vatten) som vattnas mellan raderna av vitlök. Men det gör jag endast vid de plantor jag inte tänker skörda blad från under den kommande månaden. Det dyrbara gräsklippet från säsongens första klippning är jättefint att använda till vitlöken. Det blir en bra kombination av täckmaterial som håller fukten kvar i backen kring löken, minskar ogräset och dessutom tillför näring. Som du ser är min lök redan täckt av ett tunt lager hö från i vintras, det får ligga kvar under lagret av gräsklipp.

Du som blir sugen på att odla vitlök i år bör läsa på lite om olika sorter. Det finns sorter som skördas tidigt (i juli året efter att lökarna sätts) och sorter som ger senare skörd (till exempel i augusti året efter det att lökarna sätts). Det finns sorter som håller att lagra länge (sorten Clédor är fortfarande perfekt i sin fläta vid spisen efter drygt nio månaders lagring) och sorter som är bäst inom några månader efter skörd. Och som inte det vore nog finns det vitlök i olika färger, med olika storlekar på klyftorna, med blast som är enkel att fläta och den som inte är flätbar, lökar som sätter topplökar och lökar som sätter halslökar. Och en hel del annat. Framför allt tycker jag att skördetiden och lagringsdugligheten är viktig att kika på.

Vitlöken sätts sent på hösten, hinner eventuellt få lite blast under vinter/vårvinter och växer sedan till sig under sommaren då den sedan skördas. Lökar kan köpas i vanliga trädgårdsbutiker men det finns ett större utbud vad gäller sorter på nätet.

Med ambition om att vara självförsörjande på grönsaker under en så stor del av året som möjligt odlar jag mycket av en del grönsaker. Just vitlök vet jag att vi äter mycket mer av då vi odlar den själv, jämfört med om vi köper den i butik. Just nu har jag drygt 150 stora lökar på gång i landen och utöver det en mängd små lökar från topplök och halslök som jag experimenterar med. Jag har sorterna Clédor, Thermidrome, Estnisk Röd och Elefantvitlök i år.

När jag planerar hur mycket vitlök vi behöver under ett år utgår jag från hur många lökar vi kan tänkas behöva under en vecka. Två har varit ett bra riktmärke till nu. Igår använde min man två hela lökar i marinaden till den gigantiska ekologiska fågeln som blev pulled chicken. Kanske borde jag dubbla mängden vitlök i landet till nästa år…

Jag har skrivit mängder av inlägg om vitlök. Du hittar några av dem här:
Vitlök från topplök
Små lökar växer sig större och större
Enkelt att lagra hemodlad vitlök
Vitlöksblast i kruka
Vitlökssalt med sting
/
Sara Bäckmo

Etiketter: gödning, odla, skörd, vitlök