Nässelsoppa med ägghalva på mitt vis

IMG_2731
Nässelsoppa på vårens första nässlor.

Kan det bli bättre än att laga mat på sådant som finns att plocka i naturen. Min ”hemliga” ingrediens när jag kokar nässelsoppa är att jag på slutet smaksätter med lite portvin.
Annars är det ett mycket enkelt recept och vill man så kan man byta ut grädden mot creme fraiche och kycklingbuljong mot grönsaksbuljong så den blir vegetarisk.

IMG_2684

Nässelsoppa

4 portioner

2 liter späda nässlor
3 små schalottenlökar
1 kruka/knippe gräslök
1 liter kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
1 msk vetemjöl
1 msk smör
1 dl vispgrädde
2 msk portvin
salt
svartpeppar

 

IMG_2692Gör så här.1. Rensa och skölj nässlorna.

IMG_27022. Koka nässlorna i 8 minuter. Sila sedan av dem, krama ur vätskan och hacka dem fint.

IMG_27043. Hacka löken och fräs den mjuk i en stor kastrull.

IMG_27094. När löken är mjuk, ner med ca 1 dl av den finhackad gräslöken och pudra över mjölet.

IMG_27135. Tillsätt finhackade nässlor, buljongen och grädden. Koka ca 5 minuter och tillsätt portvinet efter det och koka någon minut till. Smaka av med salt och svartpeppar, servera soppan med en ägghalva och garnera med gräslök ev en klick matyoghurt om man vill det. Vill man ha mindre bitar av nässlor så kan man mixa soppan lätt.

IMG_2724