Nyskördade morötter i köksträdgården

Morot

Morötterna. Nyskördade.
Sorten heter ‘Rothild’ och är en vintermorot. Alltså en morot som tål att stå länge i landet utan att bli dålig. Och står den inte i jord tål den att lagras under vintern, till skillnad från sommarmorötterna som bara tappar spänsten och blir mjuka om de lagras.

Morot

Dessa morötter såddes tidig vår 2014 och har stått på sin växtplats i ett helt år. De är urläckra. Och jag känner mig som världens mest lyckade grönsaksodlare som kan plocka upp en sån här skörd veckorna innan årets gröna utmaning påbörjas. Förra året odlade jag en hel årskonsumtion morötter i vår villaträdgård. Och det tänker jag göra i år igen.

Morot

Morötterna som plockades upp häromdagen var nio till antalet. Sammanlagd vikt cirka 3 900 gram. Den största vägde 760 gram. Det är inte illa för att vara en morot. De har stått i landet under hela vintern, täckta av ett lager halm. Kyla och temperaturväxlingar har inte varit något problem. De är fräscha och fina.

Morot

I år odlar jag två bäddar med vintermorötter, sammanlagt 8 rader, cirka 3 meter långa. Bäddarna kommer att täckas med halm inför vintern och skörden kan jag göra då och då när vädret tillåter. Morötterna kommer att räcka gott och väl till dess att de nya späda sommarmorötterna är skördeklara våren 2016. Det gäller att tänka något längre än till sommarsäsongen.

Morot

För att få morötterna att räcka under hela året och in på nästa vår kommer jag att ha gjort ungefär 7 sådder, på olika platser enligt ett uttänkt system:
1. Höstsådd i låda ute, sommarmorot, 2014
2. Varmbänk odlingstunnel, sommarmorot, januari
3. Varmbänk ute, sommarmorot, februari
4. Bädd friland, sommarmorot, mars
5. Två bäddar på friland, vintermorot, april
6. Odlingstunnel, sommarmorot, maj-juni
7. En bädd på friland, sommarmorot i juli

Gott ska det bli!
/Sara Bäckmo

Läs också:
Odla några broccolo
Fröbutikerna på nätet gör inköpen till en mysstund
Klimatutveckling på hemmaplan

Etiketter: Morot, sådd, skörd