Falafel gjord på bondbönor

Bönor

Skåprensning där blandade bondbönor och vita bönor förbereds till falafel.

En del av de bondbönor jag skördar låter jag torka i baljorna och sparar sedan till vintern. De är jättegoda att göra falafel på. Och ungarna älskar att mysa vid matbordet en regnig höstdag med fika och pilla ur bönorna ur de prassliga baljorna.

Ungefär 3 dl torkade bondbönor läggs i blöt över natten och kokas sedan i nytt vatten med lite salt tills de blir någorlunda mjuka. Det blir 5-7 dl färdiga bönor, beroende på sort. Kan förstås bytas ut till samma mängd färska bondbönor, de behöver inte kokas först.

Mixa bönorna till en smet och blanda i:
1 dl hackad eller riven lök (gul lök, röd lök eller bladlök)
Drygt 0,5 dl persilja eller andra blad med smak
Lite chili
Vitlök i lagom mängd, jag gillar mycket
1-2 ägg
Salt och peppar

  • Blir smeten allt för kladdig har jag i lite mjöl. Kikärtsmjölk är gott i, men det funkar fint med vete mjöl också.
  • Gör små bollar av smeten och lägg ett gäng åt gången i en kastrull med het rapsolja. Tricket är att få lagom temperatur på oljan så att bullarna blir tillagade, men inte löser upp sig i allt för het olja. Det brukar ge sig.
  • Bullarna får torka upp på en tallrik med papper innan de läggs på ett fat och hålls varma i ugnen tills det är dags att äta.

Falafel är god snabbmat. Jag brukar göra en stor sats och spara i frysen. Lätt att plocka fram och fylla i ett pitabröd tillsammans med färska grönsaker och yoghurt.

Fler förslag på vardagsmat baserad på grönsaker från trädgården hittar du här:
Veckans mat med egenodlade grönsaker 1
Veckans mat med egenodlade grönsaker 2
Samlade recept: Skillnadens mat