Odla smörgåskrasse i tunnel eller växthus

Smörgåskrasse

Smörgåskrasse sådd i mars i odlingstunneln.

Kommer du ihåg de prydliga raderna av smörgåskrasse jag sått i odlingstunneln? Nu har den bildat en fin grön matta över jorden. Jag har förstås nallat en del. Den är god.

När jag ser hur fint den växer här i jorden får jag lite dåligt samvete över alla brickor och små tråg av smörgåskrasse jag odlat inomhus på blöta papperssuddar. När de odlas inne för smörgåsmat sås ett tjockt lager frön och sedan klipps groddarna precis när de bildat ett jämntjockt lager grönt bestående av en liten stjälk och två små blad. Slöseri egentligen.

Smörgåskrasse

Smörgåskrassen några få veckor efter sådd.

I tunneln har jag odlat tre rader med tätt sådd smörgåskrasse på enklast möjliga sätt. Tre rader har dragits upp med cirka tio centimeters mellanrum. Fröna har strötts ut tätt i raden och täckts av ett tunt lager jord. Sedan har jag hållit sådden fuktig.

Smörgåskrassen såg god ut redan när den börjat gro, men jag har ännu inte börjat skörda större mängder. Jag vill vänta ännu några veckor tills vi inför köpstopp på grönsaker. Det måste finnas gott om mat till dess. Smörgåskrassen lär kunna bli femtio centimeter hög och förhoppningsvis behåller den smaken också som lite större växt. När plantorna skördats färdigt rycker jag bort dem och ersätter med annat.
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer om smörgåsgrönsaker här:
Smörgåsgrönsaker att odla i vår
Så använder vi alla rädisor jag odlar
Rucola till vårens frukostmackor