Ogräsrens ger fina bärplantor

Hallonplantor

Hallonplantorna får nytt täcke i form av ogräsrens. Gratis gödning som ger starka plantor.

En och annan ljum vårkväll borgar för att perennlanden kommer att bli rensade i år också. Jag förstod aldrig när jag var liten hur min mamma kunde säga att hon tyckte det var trevligt att rensa ogräs. Galenpanna där. Men nu förstår jag. Bit för bit. I tystnad. Ljuden. Dofterna. Och så blir det så fint.

Inget ogräs från den här trädgården hamnar på komposten. Det är slöseri. Ogräs är potentiell gödsel i min täckodling och alldeles för värdefullt för att ligga och göra onytta i en komposthög.

Täckodling

Under säsongen matar jag planteringen fler tunna lager täckmaterial som så småningom blir jord.

Mina hallonplantor täckodlas med ogräs. Bit för bit täcks de under säsongen och för varje år blir det fina lagret jord tjockare. I år står hallonen på en alldeles ny plats, de har flyttats från sin tidigare växtplats i köksträdgården och växer nu i en bädd mitt i gräsmattan. Hallonskott som förirrat sig från växtplatsen behöver kunna kapas med gräsklipparen, därav flytten. Den tidigare växtplatsen håller nu på att grävas ur för att bli bäddar i grönsaksodlingen. Efter några års intensiv täckodling är jorden just där makalöst fin. Nu upprepar jag ogrästäckningen och hoppas på samma fina resultat.

Hallonrännan grävdes förra hösten och fylldes med halvförmultnad kompost där hallonplantorna sattes. Nu under våren täcker jag bädden, där det ännu inte börjat växa något oönskat, med tidningspapper och på detta lägger jag sedan mitt ogräsrens. Efterhand kommer det att torka upp och bli ofarligt organiskt material. Under hela säsongen fortsätter jag sedan att lägga på material, först och främst från perennlanden som ligger nära tillhands. Ogräs, gamla stjälkar och bortklippta blommor. Allt öser jag på.

Katt

Katten Monster gillar redan den nya mjuka platsen och spanar in det fortsatta arbetet med att täcka hallonen.

Ogrästäcket är den enda gödning hallonen får. Det verkar vara precis en lagom dos för att ge mig kraftiga plantor som har fin balans mellan tillväxt av både blad och bär. Plantorna är kraftiga och fina, större än de flesta andra trädgårdshallon jag brukar se, och ser så nöjda ut med hur jag matar dem. Kanske kan ditt ogräs också fungera som hallongödning?
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer om täckodling här:
Så och plantera i en täckodling
Täckodlingens motor
Kom igång med täckodling

Etiketter: bär, hallon, ogräs, täckodling