Omskola eller inte omskola innan utplantering?

Kål

Kålplantor står på skyddad plats under ytterligare några veckor innan utplantering. Sommar 2014.

Under helgens föreläsning diskuterades omskolning av försådda grönsaker. Krävande både vad gäller tid och plats, tyckte en tjej. Och jag håller med.

Men ändå försår jag och skolar om innan plantorna blivit stora nog att sätta ut. Det är endast ett fåtal grönsaker jag inte omskolar. Det kan till exempel vara salladslök/piplök, rädisor och senare under säsongen sallat. Ofta planteras de icke omskolade grönsaksplantorna ut på väl skyddad plats är jag kan se efter dem noga. När det gäller sommarblommor skolar jag sällan om blåklint, ringblomma och solros. Sommarblommorna brukar växa okej i sina tråg till dess det är dags att sätta ut dem, men då står de heller inte så länge i sin såbytta som till exempel rotselleri sådd i januari gör.

Det vore ju ultimat att kunna göra en sådd i en bytta eller kruka och sedan låta sådden stå tills det är dags att sätta ut. Men jag tycker att många grönsaker blir finast om de får växa i egen kruka några veckor.

Många grönsaksplantor är ömtåliga då de är små. I den ursprungliga krukan blir de lätt rangliga, lägger sig ner, knäcks eller tappar sugen. Om jag planterar om i separata krukor får de ny energi och blir stabilare eftersom jag allt som oftast planterar dem djupare i nya krukan. Om de står och stampar i ursprungskrukan växer de sällan till den storlek jag vill ha då jag sätter ut dem.

Kål

Kål som planterats djupare i ny kruka vid en första omskolning.

Om jag planterar ut förhållandevis stora plantor upplever jag att de har ett försprång som inte bara gynnar en tidigare skörd, plantorna är också starka och klarar eventuella angrepp eller ovarsam hantering bättre. En liten späd svartkålsplanta kan knäckas på ett par dagar av jordloppor, medan en större planta som sätts ut kan hantera angreppet under den tid det tar för mig att lura iväg lopporna med vattenslangen.

Grönkål

Nyligen utplanterad grönkål. Maj 2014.

Men det tar plats att härbärgera mängder med plantor. Ja, jättemycket plats. I år har jag inte den platsen. Jag har bara en pluttig lagerhylla i mitt arbetsrum till förfogande, samt ett fönster med hyllor i hallen. Mina sådder och plantor tidigt på säsongen måste hållas efter och får inte bli för många. Då gäller det att så lite – men så ofta. Mitt främsta motto. På så sätt står jag inte med hundratals små plantor som måste få nya krukor nu, nu, nu. Då kan jag fasa ut ett par stycken åt gången.

Till min stora lycka fungerar den varmbänk som jag gjort för att förvara sådder på alldeles utmärkt. Idag var det 46 grader i bänken och småplantorna som förvaras ovanpå bädden nästan skriker av glädje, särskilt kronärtskockorna. Nu börjar det också bli så varmt i övriga tunneln att jag kan ställa ut en del tåliga grejer, som kål och selleri, om jag skyddar dem väl med fiberduk.

Alltså. Plantor som behöver ett gäng veckor i kruka innan de ska sättas ut i landet behöver oftast planteras om. Det ger kraftiga fina plantor som klarar sig bättre än småpluttarna, det är min erfarenhet.

Själv dukar jag upp kvällsmys vid matbordet med jord, plantor, krukor och surplatta. Närmast på tur står ett tråg med mycket trassliga rotselleri som ska planteras om. Det finns många trädgårdsprogram att beta av och det är ett utmärkt tillfälle att kolla på dem när jag själv står med jordiga händer. Kan också varmt rekommendera de olika leverantörer av ljudboksprenumerationer. Ljudböcker är oslagbara trädgårdssällskap.
Plantera mera!
/Sara Bäckmo

Etiketter: kål, plantera, Sådder