Proppa igen rören – och rädda fågelungarnas liv!

av kristina bäckström |foto All Over Press
När fåglarna börjar bygga är det hög tid att säkra stuprören. En gnutta hönsnät hindrar vilsna ungar från att ramla ner och dränkas senare i sommar.

Vänta inte för länge. När fåglarna bygger bo under tegelpannor och vattbrädor är det hög tid att säkra omgivningen för den tid när ungarna blir större och börjar vingla omkring utanför boet.

Gör så här. Ta en bit hönsnät eller kycklingduk och knyckla ihop löst till en boll, aningen större än diametern på stupröret. Klättra upp till hängrännan och tryck ner den lilla bollen i öppningen till stupröret. Var försiktig så att inte bollen blir för liten, åker ner och fastnar.

Bollen av nät släpper igenom regnvattnet men ligger i vägen om en fågelunge hoppar ur boet. Utan bollen kan ungen hasa ner genom stupröret ända ner i dräneringen eller åka ner i vattentunnan och drunkna.

Blue Tit - collecting nesting material - Cornwall - UK

Så kan du hjälpa fåglarna bygga bo hos dig!

Har du hundhår, ull, trådtrassel, fjädrar? Hjälp fåglarna genom att ge dem de mjuka saker att klä sina bon med. Som bonus får du se bobygget på nära håll.

LYCKAD FISKETUR. Lands reporter Nicolas Jändel med en 9-kiloslax.

Lands fiskeskola i Simrishamn: Kaoset på havet fick ett lyckligt slut

Johan Abelson lämnade Åkersberga för att leva sin dröm som fiskeguide i Simrishamn. Lands fiskereporter Nicolas Jändel följde med på en tur – som blev högdramatisk.

10315477-pretty-blonde-looking-at-tomato-plant

Tjena tussilago – Hej tomat! Dolt nätverk hjälper växter att prata med varandra

Visste du att ett hemligt, underjordiskt nätverk breder ut sig under dina fötter? Det kopplar ihop olika växter så att de kan kommunicera effektivt. På gott och ont…

En jättelik leguan dyker upp bakom ryggen på en turist i Tortugueros nationalpark i Costa Rica.

Costa Ricas skyddade natur är landets största inkomstkälla

I Costa Rica är mer än en fjärdedel av naturen skyddad. Detta är en medveten satsning på naturturism som går hand i hand med att locka utländska besökare. Tack vare detta har turismen blivit landets största inkomstkälla, till och med större än bananer och kaffe.

10102046-llama-alpacas-eating-ruzi-grass-in-mouth-rural-ranch-farm

Fota dina djur – 6 tips för bättre bilder

Att fotografera älskade husdjur är kul men inte alldeles enkelt. Land tipsar om vad du ska tänka på för finare foton.