GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

AV TORBJÖRN ÖSTERHOLM
Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband.
– Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

För tre år sedan hade blott 0,1 procent av kommunen tillgång till höghastighetsinternet i fiberbredband. Nu är det snart 64 procent vilket är jämförbart med Danderyds kommun nära Stockholm.

– Framgångsreceptet är att kommunen haft en tydlig målsättning och att det finns ett sådant engagemang hos fiberföreningarna, säger informatören Liv Edström i Bräcke kommun. Med hjälp av lite statliga bidrag ser vi ut att kunna gå från 0-100 % anslutna (av de som vill förstås) på bara några år.

– Vilken dag som helst kommer Östra Bräcke Fiber, som är en typisk fiberförening hos oss, att tända sitt nät. Nätet har drygt 250 anslutningar och omfattar ungefär 12 mil landkabel och 2 mil sjökabel. Det är minst sagt imponerande vilket arbete som lagts ner för att driva ett sådant projekt som knyter samman ett stort geografiskt område med många små byar, säger Liv Edström.

– En snabb och stabil uppkoppling är en viktig förutsättning för både tillväxt och en fungerande vardag. Vårt mål är att alla ska ha den tillgången, så snart som möjligt men senast 2020. I grunden är det en demokrati- och rättighetsfråga. säger kommunalrådet Sven-Åke Draxten.

Läs även: Bredbandsexplosionen i Bräcke »
Läs även:
Så jobbar fiberföreningarna i Bräcke »
Läs även:
Succé för bredband i Badelunda »
Läs även:
Så kommer ni igång med bredband i byn »

Etiketter: Bräcke, bredband, rekord
GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.

OMDISKUTERAD. Hur ser framtiden ut i Grums? Elever ger sin syn i kommunens tidning.

Efter Uppdrags Gransknings besök: Skolelever i Grums tycker till om sin hemort

Grums blev riksbekant efter Uppdrag Gransknings program i mars som framställde orten i en mörk dager. Nu kan man i kommunens tidning läsa vad 40 högstadieelever tycker om sin hemort.