Rimmad ugnsbakad torskrygg med pepparrotssmör, broccoli och sparrispotatis

IMG_2369
Enkla rena smaker som ger den rimmade torskryggen ett lyft.

När man rimmar torskryggen får den en fin och fast konsistens och den håller ihop bättre vid tillagning. Helst vill jag ha en sådandär fin ångugn vi hade i mästerkockköket men det gå bra att göra torskryggen i vanlig ugn också!

Torskrygg med pepparotssmör

 

4 portioner

 

600 g torskrygg
1 dl salt
1 l vatten
pressad citron

100 g smör
1/2 dl pepparot
Rivet citronskal av en liten citron
1 tsk worcestershiresås
flingsalt
svartpeppar

 

Torskrygg

 

Gör så här.
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Häll i 1 dl salt i en bunke med ca 1 l vatten och lägg ner fisken att rimmas ca 30 minuter.
3. Ta upp fisken och lägg i ugnssäker form. Droppa på lite pressad citron.
4. Sätt in mitt i ugnen till innertemperaturen visar 52-54 grader tar ca 10-15 minuter beroende på tjocklek på fisken.

Pepparrotssmöret

 

IMG_2265Gör så här. 1. Låt smöret bli rumstempererat.

IMG_22722. Blanda i alla ingredienserna i smöret och rör ihop det väl för hand eller med elvisp.

IMG_22773. Lägg smöret på bakplåtspapper och rulla ihop till en korv. Lägg in i kylen alt frysen om det ska gå fortare att stelna.

Servera torskryggen med sparrispotatis, broccoli och pepparotssmör.
För att få rätten lite festligare kan man servera med vinkokta musslor eller skalade räkor.
Man kan istället för det hårda smöret skira smör, strö på färsk riven pepparrot på fisken direkt.

IMG_2368