TONVIS. Under påskveckan äter vi dubbelt så mycket hönsägg som annars. Men en annan typ av ägg är också populärt.

TONVIS. Under påskveckan äter vi dubbelt så mycket hönsägg som annars. Men en annan typ av ägg är också populärt.

Roliga fakta! Så mycket frossar vi under påskhelgen!

Av Hasse Gänger | Foto All Over Press
Ägg, ägg, ägg. När vi firar påsk äter vi ägg som aldrig annars – totalt 2 000 ton på bara en vecka. Men vet du vad vi äter ännu mer?

Traditionen att äta mycket ägg under påskhelgen kommer från att tidigare tiders höns hade uppehåll i äggproduktionen under vintern. Anledningen var huvudsakligen mindre tillgång till foder.

När sedan den tidiga våren kom fick hönorna i gång äggproduktionen igen. Detta skedde i regel under fastan, de 40 dagar innan påsk då man i olika utsträckning skulle avhålla sig från mat och dryck. Vilket betydde att det alltid fanns ett överskott på ägg när påsken inföll.

Blev självklart

Äggätande blev en självklarhet när påsken skulle firas till minne av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse. Än i dag är ägg den vanligaste internationella kristna helgmaten.

En normal vecka äter vi svenskar totalt omkring 1 000 ton ägg. Under påskveckan slukar vi i oss 2 000 ton. Låter det mycket? Inte om vi jämför med den mängd godis vi alltid konsumerar under påsken. Då snaskar vi i oss 6 000 (!) ton sötsaker… Och mycket av detta lägger vi i påskägg och ger bort de de vi tycker om.

Och här ett litet hönsäggtips för dem som vill pynta med dem:

1. Stick hål i ägget och blås försiktigt ur innehållet.

2. Ägget blir lätt och kan exempelvis hängas upp i ett påskris.

Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia, Metro och Expressen.

Etiketter: Ägg, godis, påsk, påskfirande