Så får du krispig sallad på ett kick

Sallat

Nyskördad sallat från mjälla huvuden i varmbänken.

Salladsfrossa. Vi äter hemodlad sallad varje dag nu. I all sin enkelhet en fantastisk smakupplevelse. Gröna krispiga blad i en skål på bordet. Citronrapsolja ringlad över och lite vitlökssalt med chili på toppen. Jag har längtat efter det här tillbehöret till måltiderna under hela vintern.

Sallat

Bladen skördas ur bäddar i odlingstunneln samt i varmbänken. Här växer fina och kraftiga plantor av nio sorters sallat. Jag skördar dem blad för blad och får en härlig blandsallad.

I bäddarna där sallaten står har jag ännu inte börjat att täcka för årets täckodling. Tidig på säsongen när jag sår ofta är det lättare för mig att ha jordytan bar. Men det gör också att det studsar upp lite jord och skräp på plantorna när jag vattnar. Därför gör jag så här när jag skördar:

1. Bladen ett och ett, något enstaka blad från varje planta nerifrån och upp.
2. Sedan läggs bladen i en balja med vatten och får ligga där medan jag förbereder resten av måltiden.
3. Med händerna blaskar jag omkring bladen i vattnet så att eventuellt smuts sköljs ur i vattnet.
4. Jag häller av vattnet och fyller på nytt för att på så sätt skölj ännu en gång.
5. Vattnet hälls av och bladen skakas av ordentligt över diskhon innan jag använder dem.

Det här sättet ger finare blad än om de sköljs under rinnande vatten, som lätt knäcker bladen. Och så är det lättare att få bladen rena då vattenbadet de ligger i liksom löser upp smutsen från bladen. Men den största vinningen är kanske ändå att bladen suger upp vatten och blir superkrispiga alldeles innan de ska ätas. Det de eventuellt tappar i spänst under skörd och transport till köket (vilket kan ta sin tid eftersom det uppstår ganska många jag-ska-bara…) tar de igen med råge under minutrarna i vattenbadet. Testa!
/Sara Bäckmo

Läs också:
Odla smörgåskrasse i tunnel eller växthus
Saras bästa kruka av tidningspapper
Tre enkla sätt att så rädisa på