Så stoppas kriminaliteten av Kycklinghjälpen

Tänk dig att det bor 6,2 miljoner invånare i Småland. Och att 3 900 av dem mördas varje år.
Tänk dig att det står en beväpnad vakt i varje kvarter och tänk dig att om du blir bestulen så kan du inte ringa polisen. För då riskerar du att utsättas för ett ännu värre brott, inte av polisen men av de kriminella.
Tänk dig detta – och du har läget klart för dig hur det ser ut i El Salvador.

Det 13 år långa inbördeskriget tog slut 1992 men med tio mord om dagen påstår vissa att det fortfarande pågår ett lågintensivt krig i Centralamerikas minsta men mest tättbefolkade land.
Nu står inte kriget mellan militärer mot vänstergerillagrupper. Nu är det de två kriminella gängen, maras, som består av 60 000 personer som sätter skräck i landet.
För något år sedan var det vapenvila och morden minskade dramatiskt.
”Men de stal fortfarande så på ett sätt så var vapenvilan kontraproduktiv. Det gjorde att gängen kunde utvecklas utan att någon riskerade livet”, säger en småbarnspappa som jag pratar med.

Han är, som alla andra salvadoraner, förstås bekymrad över situationen.
”De rekryterar på skolan vilket har lett till att flera föräldrar inte vågar släppa sina barn till skolan längre”, säger han.
Och ingen ser ut att kunna stoppa det som pågår.

En som råkat ut för maras är familjen Ayala som bor i Hacienda Astoria, en timme sydost om huvudstaden San Salvador.
–  Vi skulle precis till att slakta våra fem sista kycklingar. De var så feta och hade räckt till flera middagar. Men en natt försvann de.
Vet ni vilka tjuvarna var?
–  Vi vill nog inte veta, säger frun Marili.
 Maras?
– Mm, och är det maras så är det ändå inget vi kan göra, säger hennes man Juan Fransisco.

Familjen Ayala bor längs den sandiga huvudvägen. Samhället är så litet att alla borde känna till exakt allt om vem som är kriminell och vem som inte är det.
Men det spelar alltså inte någon roll i ett land där folk avrättas för 100 dollar.
Nu klarade sig familjen ganska lindrigt undan, visst kycklingarna som stals denna natt ledde till att all förtjänst försvann och sex veckors arbete var förlorat. Men familjen har en större utmaning. Och det är att hålla deras 15-årige son Joshua på rätt sida lagen.

Hur håller man en 15-åring borta från kriminalitet och snabba cash när man själv lever i djup fattigdom?
– Det gäller att sysselsätta honom, säger Juan Fransisco. Han spelar trummor i kyrkan bland annat. Men vi håller ett öga på honom och han får mycket rådgivning, säger Juan Fransisco.

Där kommer bland annat Kycklinghjälpen in. 15-åriga Joshua hoppade inte precis jämfota när hans föräldrar sa att de skulle skaffa kycklingar.
–  Åh nej, mer jobb!, var min första tanke. Men sedan förstod jag ju att det faktiskt gav något, vi får en bättre ekonomi. Nu säljer jag ägg i kvarteret, det var lite trögt till en början men nu har jag fått stamkunder. Jag är med och vaccinerar kycklingarna och städar burarna, berättar Joshua.
Familjens 25 kycklingar ger 25–30 US-dollar på sex veckor. Inga stora summor, men tillräckligt för att hålla maras-spöket borta och att få en drivkraft till en bättre framtid.

–  Jag vill bli datatekniker när jag blir stor. Jag har alltid varit intresserad av datorer. Det finns en tvåårig utbildning som jag vill gå men den skolan ligger en bit härifrån och det kostar cirka 75 US-dollar i månaden att gå där. Att utveckla kycklingverksamheten skulle göra att jag kan ha råd att gå den utbildningen, säger Joshua.
Drömmen om en bättre framtid finns där. I de guldgula dunbollarna som vi kallar kycklingar.

Hjälp en familj – skänk kycklingar!

För 100 kronor får en familj
25 kycklingar att föda upp. Ägg och kött som familjen inte själv äter, säljs på marknaden och ger extra tillskott till hushållskassan.

Stötta kycklinghjälpen!
SMS-a kyckling100 till 729 80 och du skänker 100 kronor.
Eller sätt in valfritt belopp på Plusgironummer 90 00 21-7 (Läkarmissionen).
Skriv Land i meddelanderaden.

Läs mer: Tack vare kycklingarna kan mamma ta hand om mig.