nilsson7 kopia

Sara kombinerar jobb med härligt äventyr – skidar 36 mil från Saltoluokta till Hemavan

av irmi persson | foto Andreas Johansson
Solceller, torkat kött och en förstärkningsantenn. Det ingår i packningen när Sara Nilsson, 31, ger sig ut på en fyra veckor lång drömtur den 21 mars. Under tiden passar hon på att göra skogskalkyler åt sina kunder.

Varför gör du det här?
– Jag har alltid älskat att vara ute och gjorde min första övernattning ensam på fjället när jag var 12-13 år. Sedan dess har det blivit många turer och jag har känt väldigt starkt att jag vill vara ute längre än en sport- eller påsklovsvecka. Så nu försöker jag finna en form för hur jag kan vara det i kombination med arbete.

Vad är det du ska jobba med?
– Jag är skogsmästare och fastighetsmäklare och nu har jag startat eget så att jag själv kan planera och förlägga mitt arbete. Under turen ska jag göra skogliga likviditetskalkyler åt uppdragsgivare och förbereda olika presentationer. Jag har med mig solceller, en förstärkningsantenn och en platta med tangentbord för att kunna jobba. All teknik är förstås väderskyddad!

Vad har du mer i packningen?
– Tält, sovsäck, liggunderlag, kök, bränsle och mat. Till exempel torkat kött och torkad korv av ren, älg och gris som jag gjort själv. Jag drar allt i en pulka och packningen kommer väga 40 kilo.

Har du med dig något sällskap?
– Ja, min lapska vallhund Laisa. Jag hade tur som fick köpa henne fast jag inte är renskötare. Hon har väldigt bra päls och tassar för att vara ute på fjället. Jag skulle ha gett mig ut ensam också, men Laisa är en uthållig och bra kompis som följer med mig överallt. Vi samarbetar väldigt bra.

Hjälper hon dig att dra pulkan?
– Nej, haha! Hon är en vallhund så hon vill helst springa bredvid. Ibland tittar hon på pulkan och frågar om hon får åka och det får hon om det går utför.

Hur har du förberett dig för det här?
– Jag har kört två-tre timmar turskidor med pulka om dagen med någon vilodag då och då. Men de senaste två veckorna har jag trappat ner.

Är du orolig för något gällande turen?
– Nää… Det skulle vara isarna i så fall. Dem får man vara vaksam på men jag ligger inte vaken på natten och oroar mig precis.

Vad ser du mest fram emot?
– Lugnet! Och tankarna som kommer och försvinner och kommer tillbaka igen, oftast lite bättre än de var första gången.

Karin Adelsköld

Plus-programledaren och återbrukaren Karin Adelsköld: Här är mina bästa lifehacks

Då hette det husmorstips. Nu heter det lifehack – och är supertrendigt. I september startar Plus programledare Karin Adelsköld ett eget lifehack-program i SVT.

TANKA HJÄRNAN. Var ute i naturen, motionera och meditera så blir du piggare.

Experten tipsar! 12 enkla sätt att tanka din hjärna i vardagen

Kraven blir allt högre. Tempot trissas upp. Hur ska man leva och jobba smartare? Det har chefsutvecklaren Boel Swartling hittat svaret på.

MILJÖTÄNK. Under lördagen den 18 april arrangeras det lokala klädbytardagar runt om i landet.

Årets klädbytardag väntas slå rekord

I dag har du chans att förnya vårgarderoben och göra något för miljön på samma gång. På 110 platser runt om i landet firas nämligen "Årets största Klädbytardag" som Naturskyddsföreningen står bakom.

Under den väldiga honan ligger en liten grå unge, som går att få syn på ibland.

Se nyfödd havsörnsunge högt uppe i sitt bo – i livesändning!

Vill du ha en unik inblick i havsörnens familjeliv. Titta då på denna livesändning från ett havsörnsbo i Estland. En unge har just kläckts och matas då och då med fisk som hanen kommit med.

FINANSMINISTERN Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten.

Klent med landsbygdsnyheter i vårbudgeten

Inga stora nyheter för landsbygden i vårbudgeten. Läs vad de största lantbrukstidningarna har skrivit.