Sätt mycket lök och skörda smått

 

Gul lök

Gul lök som fått ett litet försprång i pluggbrätte innan den planterats ut.

Det finns många knep att använda som grönsaksodlare för att få skörd både tidigt och sent. Något jag behövt lära mig att göra är att norpa riktigt små grönsaker under våren utan att tycka att det är slöseri att skörda smått. Istället för att så eller plantera och sedan vänta tills allt nått den storlek vi är vana att se dem i väljer jag att odla en del grönsaker för att driva runt matlagningen under vårmånaderna.

Sättlök

Sättlöken har rotats i pluggar där rötterna fått växa till sig.

Jag har nyss planterat ut gul lök. 98 stycken av sorten ‘Stuttgarter’. Den 21 mars satte jag dem att rotas på jord i ett pluggbrätte. Jag gillar en sort från Nelson som på minimal yta rymmer 49 celler. Här har löken fått både rötter och blast, lite väl mycket blast eftersom det blev alldeles för varmt i fönstret där de stod. Som du ser blir rotsystemet väldigt fint när det odlas i en djup cylinder. Nu är alla lökarna satta i en pallkrage i en odlingstunnel.

Pallkragen rymmer 8 rader och i varje rad har jag klämt i 12-13 lökar. De står med andra ord tätt. Om några veckor börjar jag skörda i raderna och väljer då att plocka med mig varannan lök. De som får stå kvar växer till sig och blir större. På plantorna nallar jag förstås också lökblast. Den är mycket värdefull i vår matlagning.

Sättlök

Lökplantorna har lagts i sina rader och är redo att planteras.

En av min mans första aha-upplevelser kring hemodlade grönsaker gällde just lökblasten. När han kom in i köket vid något tillfälle kunde han inte sluta kommentera den ljuvliga doften. Det var lökblast. Så enkelt. Så gott. Glöm inte att prova!

Att skörda genom att gallra bland plantor är något som kan göras med många andra grönsaker också; sallat, morötter, rödbetor, palsternackor, vitlök, purjolök och många fler. Det är särskilt värdfullt att göra så tidig på säsongen, särskilt i ett hushåll som vill hålla sig till bara hemodlade grönsaker.
/Sara Bäckmo

Läs gärna om mat att laga av lök:
Gör massor av grönsakspulver
Kall sås med kinesisk gräslök
Gröna fiskbullar med färsk lök

Etiketter: