Skedstorken häckar närmast i Danmark, där den är mycket sällsynt.

Skedstorken häckar närmast i Danmark, där den är mycket sällsynt.

Skedstork och andra ovanliga fåglar på besök i Sverige

av håkan steen | foto all over press
Sällsynta fåglar är alltid spännande. Nu i början av april har vi besök av flera riktigt exklusiva arter, och fågelskådare kastar sig hals över huvud för att få en skymt av dem. De vill förstås få nya kryss på sina listor.
Trädgårdsträdkrypare.

Trädgårdsträdkrypare.

Men även vi mer sansade naturälskare gillar att se annorlunda fåglar, så varför inte greppa kikaren och ge dig ut och spana om du råkar bo i närheten av dessa rariteter?

Tallsparv.

Tallsparv.

Mest spektakulär är nog skedstorken som så sent som igår (7 april) sågs stolpa omkring nära Tvååker i Halland. Varifrån fågeln fått sitt namn är inte svårt att förstå. I Europa finns den framför allt nere i sydöst, men har blivit allt vanligare ända uppe i Danmark där drygt 200 par häckade förra året. Kanske snart en svensk häckfågel?

Svartnäbbad islom.

Svartnäbbad islom.

Andra intressanta gäster just nu är en trädgårdsträdkrypare i Pålsjö skog utanför Helsingborg, en tallsparv i Målilla i norra Småland, en svartnäbbad islom vid Stora Rör på Öland samt en fläckdrillsnäppa på Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad. Fläckdrillsnäppan hör hemma i Nordamerika, så här kan man verkligen snacka om felflygning!

Fläckdrillsnäppa.

Fläckdrillsnäppa.

Karin Adelsköld

Plus-programledaren och återbrukaren Karin Adelsköld: Här är mina bästa lifehacks

Då hette det husmorstips. Nu heter det lifehack – och är supertrendigt. I september startar Plus programledare Karin Adelsköld ett eget lifehack-program i SVT.

TANKA HJÄRNAN. Var ute i naturen, motionera och meditera så blir du piggare.

Experten tipsar! 12 enkla sätt att tanka din hjärna i vardagen

Kraven blir allt högre. Tempot trissas upp. Hur ska man leva och jobba smartare? Det har chefsutvecklaren Boel Swartling hittat svaret på.

MILJÖTÄNK. Under lördagen den 18 april arrangeras det lokala klädbytardagar runt om i landet.

Årets klädbytardag väntas slå rekord

I dag har du chans att förnya vårgarderoben och göra något för miljön på samma gång. På 110 platser runt om i landet firas nämligen "Årets största Klädbytardag" som Naturskyddsföreningen står bakom.

Under den väldiga honan ligger en liten grå unge, som går att få syn på ibland.

Se nyfödd havsörnsunge högt uppe i sitt bo – i livesändning!

Vill du ha en unik inblick i havsörnens familjeliv. Titta då på denna livesändning från ett havsörnsbo i Estland. En unge har just kläckts och matas då och då med fisk som hanen kommit med.

FINANSMINISTERN Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten.

Klent med landsbygdsnyheter i vårbudgeten

Inga stora nyheter för landsbygden i vårbudgeten. Läs vad de största lantbrukstidningarna har skrivit.