Hans Gunnarsson har själv åkt på charter till just Guadeloupe, som han skriver om i sin senaste roman.

Hans Gunnarsson har själv åkt på charter till just Guadeloupe, som han skriver om i sin senaste roman.

Skrev roman om en vanlig charterresa som blir väldigt ovanlig

av håkan steen | foto martin stenmark
Miljoner av oss har legat på chartermålens varma stränder och slappat. Det är lätt att känna igen sig i romanen All inclusive. Men fullt så mystiskt som för Hans Gunnarssons huvudperson blir det nog sällan.

Jodå, han har själv varit på charter till just Guadeloupe, ön i Västindien som på turistbroschyrsvenska gärna kallas för tropiskt semesterparadis.

-      Jag var där en gång med min fru. Det var en skön och avspänd semester i två veckor. Vi läste böcker och hade det stilla och lugnt. Och då kom jag att tänka på att detta var en oskildrad miljö, säger Hans Gunnarsson.

En charterresa till solen innebär en mängd människor och livsöden att tänka sig in i och beskriva, och det är en tillvaro som folk känner igen sig i. ”Alla har ju nån gång legat där på stranden”, som Hans Gunnarsson säger.

-      Jag har skrivit kollektivromaner förut och tänkte att det skulle passa bra här. Men jag behövde en ingång som gjorde det till en roman och inte till en novellsamling.

Han behövde helt enkelt en tråd som kunde binda ihop de olika personer och livshistorier han låter hamna sida vid sida på en varm strand i ett avlägset land. Och så fick han en idé.

Författare som inte skriver

Romanen All inclusive (Albert Bonniers 2015) börjar med att författaren C G, som helt tappat farten i skrivandet, sätter in en annons i tidningen. C G söker ett ”okvalificerat arbete, gärna i mindre lager, arkiv eller liknande”.

C G får svar på sin annons av den uppenbart förmögne Roffe, som påstår sig djupt beundra hans böcker. Roffe erbjuder honom att kostnadsfritt resa till Guadeloupe i två veckor till en all inclusive-anläggning vid havet.

I gengäld ska C G skriva en roman om resmålet och människorna som reser dit. Möjligen ska boken bli del av researrangörens marknadsföring, vilket Roffe tydligen är inblandad i. C G är osäker på hur allt hänger ihop. Men allt är ju betalt och efter viss tvekan kommer han iväg.

Läsaren får möta vad man kan tänka sig är ett typiskt galleri av bekväma svenska charterresenärer. Det badas, solas, grälas och dricks otaliga färgglada drinkar, som det är fritt fram att blanda själv hur många man vill.

”Ville ta ut svängarna”

C G ska försöka beskriva allt trots att han själv känner sig som någon i utkanten, rentav helt och hållet utanför. Han gillar inte chartersemester, men motvilligt dras han in en av de andra resenärernas märkliga värld. Vem är den pratglade Boris från Bagarmossen? Är det han säger verkligen sant?

-      Jag ville prova att ta ut svängarna i en egentligen rätt osannolik historia, säger Hans Gunnarsson.

Berättelsen må vara osannolik, men många av personerna är högst sannolika. Läsaren får flina åt paret som njuter skamlöst av all mat och dryck, struntar i utflykter för att i stället sitta på sin balkong och skratta åt folk som klantar sig på stranden.

Här är också mannen som reser med frun, men även med svärföräldrarna som han inte tål och gör allt för att slippa umgås med. Och vi får träffa den gravida kvinnan som försiktigt håller sig till alkoholfria drinkar, medan maken glatt häller i sig och träffar folk till höger och vänster.

Blir överraskad själv

Hans Gunnarsson berättar att han ”lägger örat mot texten” för att undersöka vad karaktärerna vill. Mycket tycker han sedan kommer som överraskningar till och med för honom själv.

-      Det finns frågetecken, men jag vill inte att allt ska redas ut som i en deckare. Bra böcker ska ha öppningar och inte förklara allt.

Han debuterade 1996 med novellsamlingen Bakom glas, och har sedan ytterligare två novellsamlingar och fem romaner bakom sig. Senaste boken har fått ett bredare genomslag än de tidigare och har pratats mycket om i media.

- Jag tycker i och för sig att den är välskriven, men det beror nog också på att titeln och omslaget väcker nyfikenhet. Boken är ju inte som Lasse Åbergs film Sällskapsresan, men kanske lite ändå. Det är alltid ovisst att säga vilka titlar som kommer att sälja.

Hans Gunnarsson växte upp i bruksorten Finspång, vilket han senare beskrivit i romanen En jävla vinter. Vägen gick sedan via universitetets kulturvetarlinje i Örebro till studier i litteraturvetenskap i Stockholm, där han bor idag.

-      Men jag hoppade av, för jag ville skriva själv.

Började skriva filmmanus

I början fick han jobba som personlig assistent och nattportier för att få det att gå ihop.

-      Jag har också blivit indragen av filmproducenter och regissörer för att skriva filmmanus.

Bland annat har han skrivit manus till Ondskan, filmerna om Arn och till Någon annanstans i Sverige, en filmatisering av hans egen bok med samma namn. Att försörja sig som enbart litterär författare tycker han är närmast omöjligt, och det irriterar honom.

-      Hur viktig är kulturen? Från nyliberalt håll hävdas att man ska skriva vad folk vill ha. Allt baseras bara på kommersialism. Jag tycker att man måste ha en aktiv kulturpolitik som stöder författare med stipendier, som vi författare förresten själva bidrar till genom biblioteksutlåningen.

-      Jag anser att det är ett större samhällsvärde i att skriva böcker än att handla med aktier. Det handlar om vad samhället värderar.

 

Gillar att spela golf

Namn: Hans Gunnarsson.
Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm och lantställe i Mellösa i Södermanland.
Ålder: 49.
Familj: Fru Tina och en hund.
Intressen: Spelar golf, ”vilket anses löjeväckande för en författare, man ska boxas eller spela fotboll”.
Favoritförfattare: Raymond Carver, Per Gunnar Evander, Roberto Bolaño.
Favoritböcker: Brott och straff av Fjodor Dostojevskij, Fly till vatten och morgon av Thorsten Jonsson.

Kjell Bergqvist på hemmaplan i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Här träffade Land honom för en intervju om hans mustiga självbiografiska bok.

Kjell Bergqvist kom äntligen med en självbiografi – Blev skådespelare tack vare en kassaskåpssprängare

Folkkäre skådespelaren Kjell Bergqvist har efter många påstötningar kommit ut med en bok om sitt liv, skriven ihop med Hans Christiansen. Det är dråplig skildring av ett händelserikt liv. Han har spelat mot de flesta, tagit en bärs med ännu fler och aldrig låtit någon sätta sig på honom.

karlstrom_4(1)

Låtskrivaren och vårdbiträdet Åsa om sin otrygga uppväxt: ”Dansbanden har gett mig revansch”.

Sin trasiga barndom kan Åsa aldrig reparera. Men succéerna som låtskrivare har gett henne ny styrka. – Att göra musik är terapi för mig.

LYCKLIGA. Kristian var nära döden – men Eva räddade honom med hjärt-lungräddning.

Eva Stenström blev Årets hjärt-lungräddare: ”Min envishet räddade livet på Kristian”

Plötsligt slutade hennes man att andas. Eva Stenström insåg att hans hjärta hade stannat. Som tur var hade hon precis gått en kurs i hjärt- och lungräddning. Kristian överlevde, men fick hjärnskador.

LYCKLIG. Jon Henrik Fjällgren är glad över att många uppskattar hans samiska musik.

Den jojkande renskötaren: ”Jag får kraft från mina hemtrakter!”

Inte bara kungen och drottningen blev imponerade. Vi var många som förälskade oss i Jon Henrik Fjällgrens jojk som tog honom raka vägen till final i Melodifestivalen. Den samiske renskötaren från Funäsdalen är en av Schlagersveriges oväntade favoriter.

TILLSAMMANS IGEN. Nu har ABBA äntligen återförenat. Fyra exakta avbilder av medlemmar finns numera på en scen på ABBA The Museum.

Unik film med världssensation: ABBA återförenat för alltid!

Äntligen är ABBA-medlemmarna samlade igen! I dag landade Agnetha, Björn, Benny och Anni-Frid med helikopter och klev tillsammans upp på scenen. Jublet steg högt på ABBA The Museum