Språkpolisen kallar dig till test

av håkan steen | foto all over press

Ursäkta! Vissa dagar får jag nog och måste få ur mig litet förtvivlan över hur vårt språk misshandlas. Jag tar det i form av en liten övning.

I det kursiverade textstycke som följer har jag tvingat in sex språkliga missbildningar, sådana som får mig att se rött. Se efter om du kan hitta dem. Tyvärr tillhandahålls inte spypåsar.

Häromdagen var min kikare borta precis när jag öppnat upp fönstret för att titta på en intressant fågel. Jag visste inte vart jag hade lagt den, men behövde bara leta en dryg kvart. Detta var en nästan helt unik händelse. Annars brukar jag få leta mellan en till två timmar efter viktiga saker, vilket känns hopplöst från min synvinkel.

Där kanske finns fler tokigheter, som jag själv är omedveten om. I så fall vore jag tacksam över att bli uppmärksammad på detta.

Hursomhelst, hittade du något som fick dig att må illa? Jag snubblar ofelbart, men hade jag inte skrivit stycket själv hade jag kanske kunnat slöläsa utan att reagera särskilt. Avtrubbningen har nått långt.

Nå, fällorna jag lade in är ”öppnat upp”, ”vart”, ”en dryg kvart”, ”nästan helt unik”, ”mellan en till två” och ”från min synvinkel”.

Nuförtiden ska det öppnas upp och stängas ner. Varför? Det räcker med att öppna och stänga. Sedan heter det inte ”en dryg kvart” utan ”drygt en kvart”, även om tiden kan kännas nog så dryg.

Fortsättningsvis kan inget vara nästan helt unikt, utan enbart unikt eller inte unikt. Det heter ”mellan en OCH två timmar”, och man säger ”UR en synvinkel”.

Jag har sparat ordet ”vart”, det märkte ni säkert. Den felaktiga användningen av detta ord fascinerar, och retar, mig mest av de här exemplen.

Korrekt är att säga ”var är kikaren” och ”vart har kikaren tagit vägen”. ”Var” anger läge och ”vart” anger riktning. Varför släppa ifrån sig möjligheten att uttrycka denna skillnad?

Jag tjafsar inte bara om sådant här i tidningen, utan även vid matbordet där mina tonårssöner hyser ringa medlidande. Tillfällen då jag ondgjort mig just över missbruket av ordet ”vart” brukar följas av strida strömmar av ”vart är leverpastejen?”, ”vart ligger Alingsås egentligen?” och ”jag vet väl inte vart komposthinken är”. Fadern, språkpolisen, ska plågas.

Ungdomarnas mor noterar också språkliga felaktigheter i sin omgivning, dessutom med betydligt högre precision än jag. Men hon är inte lika rigid. Hennes ståndpunkt är att språk förändras och att så har det alltid varit. Man säger bara precis så mycket som behövs för att betydelsen ska gå fram.

Jag inser att hon talar klokt, men fortsätter att gruffa. Det finns ju massor av andra språkliga fulingar jag vill gnälla ”Spöver. Vi har till exempel särskrivningar, samt alla dessa engelska ord som invaderar svenskan. Ett insmuget och mycket frekvent ord är ”nice”, som en son stavade ”najz” på oreglerad nysvenska i ett sms-meddelande häromdagen.

I avsaknad av gehör för min sak upplever jag att problemet glider över i en undring varför jag retar mig så svårt över språkets förflackning. Är jag omodern? Är jag en bakåtsträvare? Rentav en sur gammal gubbe?

Stopp och belägg, utropar du nu. Den där sista meningen saknar predikat och är ofullständig. ”Är jag rentav en sur gammal gubbe?”, hade varit korrekt.

Tack! Skönt att det finns någon mer än jag som bryr sig!

SIM-406732

Det finns hopp för klimatet – tack vare Obama och min son

För första gången på 40 år ökar inte halten koldioxid i atmosfären, trots att ekonomin växer. Det är underbart att få höra sånt. Fortsätter det nedåt, helst raskt nedåt, finns hopp för att klimatförändringarna kan begränsas. Att USA:s president ser allvaret är viktigt. Och att ungdomar kan få vuxna att skärpa sig.

Binoculars from the ocular side

Var stolt över att vara nörd! Gå med i Lands fågelgrupp!

En del kastar sig hals över huvud till andra änden av landet för att kolla in en sällsynthet. Andra är glada och nöjda över att se en blåmes äta frön. Vi är miljoner som gillar att titta på fåglar. På den nya facebook-gruppen Land Fåglar kan vi ha kul tillsammans. Gå med!

Wheelchair Handicap Sign in resort park forest road

Varför ser jag inga rullstolar i naturen?

Ramper finns på i alla fall den del ställen. Bryggor där man rulla ut och fiska. Planklagda gångar ut i vassar och myrar. Men nästan aldrig ser jag någon ta sig ut på dessa ställen med rullstol, vilket väl var meningen. Varför?

Sommargylling! Hörde den, men såg den aldrig.

Alla ville väl höra mina fågelminnen på nyårsafton?

Vi brukar fira nyår med en annan familj och varje nyårsmiddag går vi laget runt, barn och vuxna, och berättar om våra bästa minnen från året som gått. Det är ibland svårt att inte lägga sig i barnens val. De borde tycka att det finaste var när familjen besteg Norges högsta berg eller fick se en […]

korsning

Varför inte blinka när man svänger?

I morse skulle jag som vanligt ta bussen från det lilla samhället där jag bor till det stora samhället där jag jobbar. Vid hållplatsen blev jag nummer två i kön, som raskt fylldes på med fler morgontrötta. Då gick en kvinna förbi hela kön och ställde sig och rökte fem meter bort. När bussen stannade […]