PROTESTSTORM. Lands artikel om höjda bränsleskatter ledde till en proteststorm på Facebook.

PROTESTSTORM. Lands artikel om höjda bränsleskatter ledde till en proteststorm på Facebook.

Storm av protester mot höjt bensinpris

AV TORBJÖRN ÖSTERHOLM
Lands artikel om den föreslagna höjningen av bensin- och dieselskatt väckte en storm av kommentarer. Varför ska vi som inte har något alternativ till bilen straffas, är ett återkommande tema.

Regeringen vill höja bensinskatten med 55 öre per liter (Inklusive moms) och dieselskatten med 60 öre (inklusive moms). Här är några av de många kommentarer som strömmade in efter Lands artikel.

Vi ställde frågan: Vad tycker ni om regeringens förslag till höjda bränsleskatter?

”Hade det varit ett alternativ att åka kollektivt eller cykla hade jag gladeligen gjort så. Men ska man kunna ta sig till jobbet och lämna och hämta barn på dagis innan dom stänger så finns det inte på kartan. Bilen är ju redan ett stort hål i familjens budget så den hade man ju sluppit med glädje om det hade varit ett alternativ. Ibland undrar man om dom tänker längre än näsan räcker”. (Linda Samuelsson).

”Vi åker inte bil runt runt runt för att det är roligt. Höj skatterna på flyg 100% istället! Ingen mänsklig rättighet att åka till Thailand eller Kreta 1-2 gånger om året som många gör. Där kan S och MP håva in sina stålar”. (Anna Slånstam)

”Det är redan nu tragiskt att se byar som liknar ”Spöstäder” när man åker genom Sverige! Konstigt?? Inte då!! Våra politiker utgår ifrån att alla bor i städerna”. (Susanne Landelius)

”Inget bredband, dålig kollektivtrafik, ingen affär eller annan service, en skola som hotas av nedläggning titt som tätt och nu detta!! Jag trodde inte att regeringen var så landsbygdsfientlig. Men OK sänk inkomstskatten för oss på landet då! Fast då bor vi väl plötsligt för nära”! (Lotta Ozzy Olsson)

”Nu behöver vi ett glesbygdsavdrag för oss som inte kan ta en buss var 30 minut, det skulle inte kosta statskassan så mycket eftersom det mesta av drivmedlen säljs i storstäderna”. (Mikael Larsson)

”Jag har 2.5 mil till affärer. Busshållplatsen drogs in i höstas. Jag är nu beroende av bilen. Inte klokt hur tänker dom styrande? Det bor folk på landsbygden och jag vägrar o flytta in till samhället”. (Anita Wiberg)

”Suck! Varför kan man inte beskatta stad och land olika? Folk i stan borde kunna beskattas hårdare, de belastar miljön mer och har fler alternativa färdmedel. Vill politikerna inte ha en levande landsbygd, frågar man sig. ” (Borit Karlsson)

”4 små barn, drygt en mil till närmsta affär, lantbruk och entreprenad företag , gör av med ca 3 kubikmeter diesel varje månad, men nu får vi nog sälja av, de är på smärtgränsen som de är nu.” (Daniel Fredriksson)

”Helt rätt nu när olja priset ändå sjunkit så mycket”! (Ulf Stigson)

Det förstod jag att det skulle gå åt helvete när dom blanda in miljöpartiet”. (Sten-Åke Edin)

” Höj skatten på tobak och alkohol istället ! Snart har vanligt folk inte råd att ha bil”. (Kerstin Skoog)

Läs fler inlägg på Lands Facebooksida eller under artikeln Regeringen chockhöjer bensinpriset.

 

GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband. – Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.