Kontantupproret allt starkare: ”Tvinga bankerna att hantera kontanter”

AV TORBJÖRN ÖSTERHOLM
Kontantupproret har nu nått riksdagen.
I dag, torsdag, är det en öppen utfrågning i finansutskottet. I veckan skrev dessutom företrädare för intresseorganisationer att riksdagen ska tvinga bankerna att hantera kontanter.

Reaktionerna efter Lands artikel om att Björn Eriksson vill starta kontantuppror har varit starka på Lands Facebook-sida.
”En bank utan pengar är ett skämt”, skriver Bodil Johansson från Lessebo.
”Kontanter behövs på utemarknader där det saknas mobiltäckning”, skriver Kristina Sandberg i Timmersdala.

Under torsdagen den 19 mars har finansutskottet en öppen utfrågning i ämnet. Utskottets ordförande, Fredrik Olovsson, har en klar åsikt i frågan.
– Det är klart att man ska kunna handla utan att vara beroende av kort, säger Fredrik till Svenska Dagbladet.

Inför utfrågningen har sju intresseorganisationer skrivit en debattartikel på SVT Opinion. I Riksbankslagens 5 kapitel 2 paragraf står att ”sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel”. Det betyder att i Sverige gäller svenska sedlar och mynt, alltså svenska kontanter, som betalningsmedel, skriver de i artikeln.

Under de senaste åren har över 500 bankkontor avskaffat sin kontantservice. Idag hanterar inte ens hälften av landets bankkontor kontanter längre. Bara en av storbankerna, Handelsbanken, erbjuder kontantservice på alla sina kontor.
Sverige har idag näst minst antal bankomater per invånare i EU samtidigt som vi har de längsta geografiska avstånden.

Svenskarna vill ha kontanter

En undersökning som presenterades av Forex 2013 visar att fyra av fem svenskar menar att bankerna bör tillhandahålla kontanter. Det måste vara självklart att var och en ska kunna välja att betala med exempelvis kort, swish eller med kontanter – ingen ska behöva utestängas från samhället.

De som främst drabbas av nuvarande utveckling och som inte vill eller inte kan använda kort eller internetbank är bland annat äldre, funktionsnedsatta, människor och småföretagare i glesbygd, flyktingar och föreningslivet.
Riksdagen måste vara beredd att ställa tvingande krav på bankerna: en grundläggande kontanthantering krävs för att få bankoktroj, det vill säga tillstånd till att bedriva bankverksamhet, menar intresseföreningarna som bland annat representerar pensionärer, småföretagare och landsbygdsorganisationer.

Läs även: Förre polischefen rasar mot bankerna: Vi behöver ett kontantuppror! »
Läs även: Facket kritisk mot Skatteverkets centralisering: De vill bara minska antalet orter »
Läs även: Dokumentärfilmaren ställer cyklar mot bilar: ”Cykeln är framtiden – även på landsbygden” »

Tyck till! Debattera här i kommentarsfältet eller på Lands Facebook-sida!

 

Etiketter: banker, kontanter, riksdagen
GRÄVARE. Ivar Månsson och Roland Eriksson ser till att fibern kommer på plats i Gimdalen.

Rekordfart: Vem bräcker Bräcke i bredband?

Bräcke kommun med 6500 invånare håller ett högt tempo i sin utbyggnad av fiberbredband. – Vi räknar med att 64 procent är uppkopplade till midsommar, säger informatören Liv Edström.

GOTLANDSKNÄCKE. ICA satsar på lokalt bröd.

Nya trenden: ICA satsar på lokala bagerier

ICA-satsningen "God smak" med bland annat lokala charkuterier, ostkaka och smör utökas nu med färskt bröd från lokala bagerier. Trenden med lokalproducerad mat är hetare än någonsin förr.

SKAPADE EN FOLKRÖRELSE. AnneSofie Ampén, grundaren av Facebookgruppen Återbruka Mera, är en kär vän av återbruk. Bilden fotograferad på Skansens klädkammare.

Möt drottningen av återbruk! AnneSofie är kvinnan bakom Facebooksuccén Återbruka Mera

En klänning sydd av ett påslakan var startskottet. På ett år blev AnneSofie Ampéns Facebookgrupp Återbruka Mera en folkrörelse och gick från 5 000 medlemmar till över 248 000.

HAR INGA KONTANTER: BJörn Ulvaeus betalar bara med kort.

Kontantupproret: Björn Ulvaeus vill ta bort alla kontanter

Förre rikspolischefen Björn Eriksson har bland annat i Land gått i spetsen för kontantupproret. Hantering av kontanter är en viktig fråga inte minst för många företag och föreningar på landsbygden. Men nu får han mothugg av namnen Björn Ulvaeus.

DJURUTHYRNING. Har du ett husdjur som skulle kunna glädja ett barn i sommar?

Har du smådjur att hyra ut i sommar? Anmäl dig gratis till Lands populära uthyrning

Har du kaniner, höns, marsvin eller andra smådjur att hyra ut i sommar? Lands återkommande smådjurs­uthyrning är otroligt populär bland barn runtom i landet.